VC Heist Delhaize Herenthout diende het zaterdagavond op te nemen tegen Topsport School Vilvoorde, dat vorige week ook van een kale reis thuiskwam na een 3-1 nederlaag tegen VC Zoersel. Beide teams waren dus op zoek naar hun eerste overwinning in het prille seizoensbegin.

Net als tegen Beerse vorige week nam de thuisploeg ook nu weer een blitzstart met 5-2onder impuls van een sterk aanvallende Tessa Van den Dries, die duidelijk gekeken had naar de prestaties van broer Bram bij de Red Dragons.

TSV, niet echt onder de indruk van het aanvallende geweld, kwam door mistasten van de spelleider die enkele foutieve beslissingen nam, enigszins gevleid terug langszij met 7-7. Gaandeweg in de lopende set groeide het bezoekende team en ging het scoreverloop gelijk opgaand tot 13-13, waarna TSV licht overwicht kon vertalen in een 15-18 stand.

De dames van Heist-Herenthout losten hierbij de rol, en TSV kon door stevige opslagdruk de thuisploeg op de knieën dwingen en de setwinst binnenrijven met 17-25. De 0-1 setstand was een ontnuchtering voor VCHH dat voor het verdere spel uit een ander vaatje diende te tappen.

Trainer Staf Torfs greep in en voerde enkele wissels door in zijn basisopstelling. Bij de hervatting viseerde setter Shani Heylen bij de opslag telkens de zwakke schakel in de receptie bij de bezoeksters en forceerde zo een 4-0 leiding en een eerste time-out van het team uit Vilvoorde.

De bezoekende coach zag na de hervatting echter een eveneens sterk spelende Sofie Peeters die bij haar opslagspel eveneens dezelfde pion in het spel op de korrel nam en VCHH naar 8-1 knalde waarbij hij zijn tweede time-out nam om terug zijn troepen tot orde te roepen.

'Deze onderbreking gaf een wisselender spel tot gevolg en TSV slaagde erin om de kloof te verkleinen tot 13-10 en gaf de bezoeksters terug nieuwe moed. De ingebrachte Leen De Pooter kweet zich perfect van haar taak en zorgde voor het heroveren van de opslag, en VCHH kon opnieuw een bonus van 6 punten opbouwen.

TSV bleef echter strijden voor elk punt waardoor Heist-Herenthout de kloof niet verder kon uitdiepen, maar een 21-16 score was echter geruststellend voor het verloop van de set. Uiteindelijk moesten de bezoeksters de duimen leggen met 25-20.

Set 3 leverde een spannend en afwisselend spel op van bij het begin waarbij de beide teams beurtelings konden scoren en zo naar 6-6 gingen. Een net als vorige week sterk serverende Lindsey Vercammen zocht en vond opnieuw de gekende zwakke schakel in de TSV-verdediging en bracht VCHH op 10-6 voorsprong.

Gedragen door jeugdig enthousiasme en minder eigen fouten kon TSV de kloof echter volledig overbruggen en gelijkstellen bij 12-12, voor de thuisploeg het signaal om opnieuw wakker te worden en het gaspedaal in te duwen. Hernieuwde zware opslagdruk van VCHH resulteerde opnieuw in een voorsprong van 3 punten bij 17-14 en deze kloof werd behouden tot 24-21.

Daar waar iedereen verwachtte dat VCHH de klus dadelijk ging afmaken, verslikte de thuisploeg zich in een fel tegenspartelend TSV, dat zelf op zijn beurt met 24-25 een setbal afdwong.

De Herenthoutse dames hervonden echter hun vechtersmentaliteit en trokken verdiend aan het langste einde met een 27-25 winst tegen een taaie tegenstander. Met deze 2-1 in setstanden noteerde VCHH alvast het eerste punt op de tabellen in eerste divisie.

Het bij de vierde set opnieuw serveren naar de gekende weak spot in de bezoekende afweer, dit keer door Hannah Luyten, dreef de jeugdige tegenstander opnieuw in het defensief bij een 6-2 stand.

Topsport betaalde echter met gelijke munt terug en kwam door eveneens zware opslagen opnieuw langszij bij 8-8. Met de Herenthoutse setter op haar beurt aan de opslag, konden de thuisspelende dames weerom een 14-10 voorsprong realiseren.

Een goed gekozen time-out van de bezoekende coach rendeerde echter en zorgde ervoor dat TSV terug in het goede ritme geraakte en tot 15-14 kon milderen.

Trainer Staf Torfs kaatste de bal echter terug, en met een eigen time-out werd de opslag terug in eigen kamp gehaald. Zijn discipelen hielden het overwicht en serveerden zich naar een 24-16 score, waarbij een secuur acterende Sofie Peeters een tweede setbal met een smash omzette in set- en matchwinst met 25-17.

Een punt dat zorgde voor een ontlading bij een hecht spelende thuisploeg dat de overwinning als blok behaalde en aantoonde dat de tegenstanders geen geschenken dienen te verwachten van de promovendus.

Opdracht volbracht en de eerste driepunter behaald voor eigen publiek, gedreven door goed spel en kenmerkende vechtlust van de speelsters die ook nog goed nieuws te horen kregen van een andere zijde.

Evelien Van Gestel, setter die vorige seizoenen deel uitmaakte van de VCHH-kern maar dit jaar een stap opzijzette wegens zwanger, kon eerder deze week samen met haar partner, de eveneens bij VCHH actieve Mattijs Op de Beeck, bekend maken dat zij trotse ouders zijn geworden van hun zoontje Warre. Opvolging verzekerd bij wijze van spreken.

Volgende week zaterdag wacht de dames van VC Heist Delhaize Herenthout ongetwijfeld een warm onthaal in het nog puntloze Geel, waar om 20.30u de onvervalste derby van de Kempen op de affiche staat: VC Geel- VCHH.' (pp)