Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VDAB : '7% van Antwerpse schoolverlaters is jaar later werkzoekend'

Volgens het schoolverlatersrapport dat VDAB vandaag publiceert, vinden jongeren vlot hun weg naar de arbeidsmarkt.
 
Na een jaar is in de provincie Antwerpen 7% van hen nog werkzoekend. Dat is net iets hoger dan het Vlaamse cijfer van 6,3%.  Naast studierichtingen in de zorg, sluiten ook STEM-richtingen bijzonder goed aan bij de arbeidsmarkt. 
 
In het rapport onderzoekt VDAB de werksituatie van 21.524 Antwerpse jongeren die in 2022 de school verlieten. Onze provincie heeft hiermee het hoogste aantal schoolverlaters van heel Vlaanderen. Bijna een derde van alle schoolverlaters woont in de provincie Antwerpen en 31% van de schoolverlaters uit de provincie Antwerpen komt uit de stad Antwerpen. 

Met een werkzoekendenpercentage van 7% verloopt de aansluiting met de arbeidsmarkt voor jongeren in de provincie Antwerpen iets minder vlot dan in Vlaanderen (6,3%). 

 

Krappe arbeidsmarkt

Op het moment dat de jongeren de school verlieten, was de arbeidsmarkt zeer krap. In juni 2022 bereikte het aantal ontvangen vacatures een recordhoogte en daalde het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering tot het laagste niveau ooit. In de tweede helft van 2022 vertraagde echter de economische groei.

Deze vertraging zette zich door in de eerste helft van 2023. Al blijft het aantal vacatures op een bijzonder hoog niveau, hoger dan voor de coronacrisis, toen we ook al spraken over krapte op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt blijft dus krap en vol kansen voor jonge schoolverlaters op zoek naar werk.
 

Een diploma werkt

De kansen voor een schoolverlater op de arbeidsmarkt zijn sterk afhankelijk van de scholingsgraad. Hoe hoger geschoold, hoe beter de jobkansen en hoe kleiner de kans om een jaar na schoolverlaten werkzoekend te zijn. Van de Antwerpse schoolverlaters met een getuigschrift of diploma secundair onderwijs is 7% na een jaar werkzoekend. Bij schoolverlaters met een hoger diploma is dat slechts 3%. Bij jongeren die zonder kwalificatie de school verlaten is 21% na een jaar werkzoekend.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “Dit nieuwe schoolverlatersrapport toont opnieuw het belang aan van een diploma. Hoe hoger je diploma, hoe beter je jobkansen. Voor zij die twijfelen over hun keuze is een STEM-richting of keuze voor de zorg altijd goed. Leren stopt echter niet bij het verlaten van de schoolbanken. Levenslang leren is belangrijker dan ooit in onze steeds sneller veranderende samenleving en cruciaal om relevant te blijven op de arbeidsmarkt van vandaag én morgen. Vanuit VDAB blijven we daarom inzetten op opleiding, zowel voor werkzoekenden als werknemers.”

vdab.be/trends/schoolverlatersrapport  

Deel dit artikel