Bij verschillende politiezones o.a. Neteland zijn veel klachten binnengekomen over het afsteken vuurwerk en voetzoekers tijdens oudjaar. In Neteland kwamen er vooral meldingen uit Herenthout (Atealaan), Rossem, Plassendonk, Wijngaard, en industrie Grobbendonk-Herentals.

Vooral de luid knallende voetzoekers zijn een bron van ergernis.

Alhoewel de 5 lokale besturen uit Neteland prima hadden gecommuniceerd op al hun platformen met de aankondiging dat vuurwerk zeer gevaarlijk is en vooral ook de dieren opschrikt en ze in paniek brengt.

'De burgermeester is verantoordelijk voor de veiligheid van de burgers én de dieren ook,' klaagt een bekende paardeneigenaar uit Rossem Noorderwijk. 'Het moet stoppen met vuurwerk toe te laten. Zeg maar dat ik hem van dierenmishandeling beschuldig. 

Een burgemeester is verantwoordelijk voor wat er in zijn gemeente gebeurt. 

De oorlog '14 -'18 was er niets tegen, zelfs waren mensen vuurwerk vlak tegen de Herenthoutseweg-Atealaan aan het afschieten, 3 meter van de baan is dit nog normaal?  Het fluitgeluid klinkt voor dieren maal 10! 

In Herenthout zijn vandaag 2 koeien moeten afgemaakt worden die zichzelf kwetsten bij het verschieten van het vuurwerk.

Blijkbaar werkte politie Neteland niet met oudjaar. Als je belde, was deze politiepost gesloten.'

Regels overal anders

In Antwerpen is het trouwens verboden om vuurwerk af te steken, als je geen vergunning hebt van de burgemeester. "En de burgemeester zal in deze periode van het jaar nooit toestemming geven, omdat het gevaarlijk is. We willen ook niet dat het paniek veroorzaakt op plaatsen waar veel volk is", zegt Bruyns.

Op andere plaatsen is het altijd verboden, zoals in Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden.

In andere gemeenten is het dan weer alleen toegestaan in de nacht van oud op nieuw, van 23.45u tot 00.45u, zoals bijvoorbeeld in de politiezone Geel - Laakdal - Meerhout, en zone Neteland.

Gehoorschade

Artsen van het UZA vragen trouwens een verbod op voetzoekers. De luide knallen kunnen onherstelbare gehoorschade veroorzaken. (pol)

(Nvdr. Onze correspondenten ter plaatse wensen niet met hun naam in de krant te komen.