Corona en nieuwe regelgeving bezorgden lokale overheden heel wat extra communicatiewerk.
'Maar méér communicatiewerk leidde slechts beperkt tot meer communicatiemiddelen, blijkt uit onderzoek van Thomas More-hogeschool. Bij de meeste gemeenten met minder dan 10.000 inwoners is de toestand zelfs schrijnend.
Afgelopen maanden realiseerden onderzoekers van Thomas More-hogeschool een nieuwe editie van het 'Groot Gemeentelijk Communicatieonderzoek', een online enquête bij de communicatieverantwoordelijken van de Vlaamse steden en gemeenten. 217 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten (72%) namen deel aan deze online bevraging.
Meer communicatie-uitdagingen voor steden en gemeenten
Het Decreet Lokaal Bestuur (2017) en het Vlaams Bestuursdecreet (2018) verplichtten lokale overheden tot meer tweerichtingscommunicatie en inspraakvoorzieningen.
Bovendien moeten ze nu meer dan ooit werk maken van bereik en kwaliteit van de gemeentelijke communicatie. En ondertussen diende zich de coronapandemie aan.
Evolueerden de communicatie-inspanningen van onze steden en gemeenten mee met deze nieuwe uitdagingen? We zetten de belangrijkste bevindingen op een rijtje.
Meer vinger aan de pols
Bijna alle gemeenten ontwikkelen op een of andere manier bewonersparticipatie. De helft van de Vlaamse gemeentebesturen duidde daartoe een coördinator inspraak en participatie aan, drie keer zo veel als bij de vorige meting, in 2017.
Lokale overheden zetten meer verschillende methodieken in: naast enquêtes en gespreksvormen doen ze meer en meer beroep op opkomende online dialoogplatformen zoals Hoplr.
Ze meten ook vaker bereik en waardering van de gemeentelijke communicatiekanalen.
Meer digitale en meer mondelinge communicatie, iets minder drukwerk
Er zijn enkele nieuwkomers bij de gemeentelijke communicatie-instrumenten. 83% van onze steden en gemeenten zet mee in op BE-Alert. Een eigen gemeente-app vind je terug bij 26% van onze lokale besturen. Hoplr deed haar intrede bij 21% van de steden en gemeenten.
Er is in vergelijking met de meting in 2017 gevoelig meer inzet van Instagram, LinkedIn en betaalde Facebookadvertenties. Gemeentelijke Twitter-accounts en sms-berichten (andere dan de sms-berichten via BE-Alert) kenden evenwel een sterke terugval.
Opvallend is dat steden en gemeenten volop actief blijven met de inzet van verschillende types mondelinge communicatievoorzieningen: infobalies, infolijnen, bijeenkomsten, actief telefoneren of aanbellen, ....
Ongeveer 1 op 4 steden en gemeenten doet ook beroep op intermediairs en/of buurtwerkers.
Hoewel er wat minder drukwerk wordt geproduceerd, blijft met name het gemeentelijk informatiemagazine een topkanaal, ingezet door àlle lokale overheden.
Minder doelgroepencommunicatie
Markant is dat steden gemeenten minder gerichte communicatie ontwikkelen naar specifieke doelgroepen. Die daling valt het meest op bij communicatie naar kwetsbare groepen.
Nochtans heeft de coronaperiode geleerd dat 'bredepubliekscommunicatie' niet volstaat om kwetsbare groepen te informeren en te sensibiliseren.
Veel meer communicatiewerk, nauwelijks groei in personeelsinzet
Enerzijds stellen we vast dat het 'klassieke' communicatiewerk volop verder draait: inwoners informeren, promotie, perscontacten ... .
Anderzijds merken we gevoelig meer werk voor crisiscommunicatie, interne communicatie, inspraak en participatie, contentbeheer van hoe langer hoe meer communicatiekanalen.
Maar: het aantal communicatiemedewerkers is slechts een beetje meegegroeid (gemiddeld +7% personeelsinzet t.o.v. vorige meting, in 2017).
Zorgwekkend: de communicatie bij kleine gemeenten (-10.000 inwoners) gaat achteruit
De kloof tussen kleine en andere gemeenten wordt bij elke meting groter. Maar wat nu helemaal markant is, is dat een kleine gemeente gemiddeld nog maar slechts 0,84 VTE communicatiemedewerker heeft: een daling t.o.v. de meting in 2017 (toen nog 1,02 VTE).
Bij de meeste indicatoren in het onderzoek scoorden kleine gemeenten slechter tot veel slechter dan gemeenten met meer dan 10.000 inwoners: minder doelgroepencommunicatie, minder communicatiekanalen, minder werk maken van inspraak en participatie, ... .' Foto Rika JP/rr.
Politie Neteland hield afgelopen weekend een beperkte wodca-actie. Er werden 187 voertuigen gecontroleerd. 1 bestuurder had 0,92 promille in het bloed, een andere 1,54 promille, en 1 testte positief op drugs.
1 bestuurder reed met een vervallen keuringsbewijs. 1 automobilist die betrokken was bij een ongeval reed dronken (1,26 promille) zonder geldig rijbewijs. (pol) Foto NNieuws.
De Huisartsenvereniging Regio Turnhout heeft een website opgericht, waar mensen zich kunnen registeren als ze geen huisarts meer vinden.
Met de website willen de huisartsen een duidelijk signaal geven aan de overheid dat het huisartsentekort nijpend is.
Cijfers uit de regio Turnhout laten zien dat 25 procent van de actieve huisartsen over vijf jaar met pensioen kan gaan. Vaak hebben die huisartsen een lange patiëntenlijst, waarvoor er soms twee of nog meer nieuwe huisartsen nodig zijn om alle patiënten over te nemen.
Vanaf 1 juli kan je opnieuw deelnemen aan de jaarlijkse cartoonwedstrijd 'de Olense Kartoenale'.
Voor de 34e editie kozen de organisatoren voor het hoofdthema 'het hiernamaals'. Het geloof of ongeloof in een leven na de dood is iets van alle tijden.
De bouwsector zit in volle evolutie, dat merk je ook bij B&R Bouwgroep, de Arendonkse Bouwgroep met dochterbedrijven over heel Vlaanderen. Ze trekken namelijk volop de B2B kaart en organiseren zich op zo'n manier dat ze optimaal gewapend zijn om de professionele markt optimaal te bedienen.
Het samenbrengen van de expertise binnen de Bouwgroep op het vlak van Vloeren (Van Bergen, Alcopro, Van de Cruys en ATA) is hiervan een mooi voorbeeld.
Optimaliseren en professionaliseren
Sinds 5 januari 2021 is de exploitatie van het recyclagepark in Herentals overgedragen aan IOK Afvalbeheer. Op de gemeenteraadscommissie van 22 juni 2022 lichtte IOK de resultaten toe na één jaar werking.
Het recyclagepark kreeg in 2021 meer dan 22.000 bezoekers over de vloer of 47,6% van de Herentalse gezinnen. De maanden april en juli waren het meest populair.
IOK stelt vast dat het aantal kilo's van een aantal afvalfracties sterk gedaald is.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert vanaf donderdag 30 juni onderhoudswerken uit op de R16, de ring rond Lier.
Tussen de Liersesteenweg (N14) en de brug over het spoor krijgt de ring in beide richtingen een nieuwe asfaltverharding. Gelijktijdig vernieuwt en verbreedt AWV de fietspaden.
Twee weken dag en nacht werken
Een twintiger uit Turnhout heeft een effectieve celstraf van 12 maanden gekregen omdat hij verschillende keren naar de politie had gespuwd.
De man maakte een verkeersovertreding met zijn fiets en toen de politie hem daarover aansprak, ging de fietser door het lint.
Wie een sociale woning wil huren, zal vanaf 2024 de afschriften van zijn of haar bankrekeningen moeten laten zien.
Wie te veel op zijn rekeningen heeft staan, krijgt geen sociale woning. De Vlaamse regering noemt dat de "middelentoets". Die toets stond al in het regeerakkoord, maar nu zijn meer details bekend. (VRTNWS)
Samen met zijn E Street Band zakt ‘The Boss’ af naar TW/ Classic Werchter op zondag 18 juni 2023.
“Na zes jaar kijk ik ernaar uit om onze trouwe fans weer te zien”, laat Springsteen weten in het communiqué. “En veel zin om weer met The E Street Band op het podium te staan.”
De gijzelnemer die in Merksplas een 19-jarige jongen doodde en zijn ex-partner en haar dochter verwondde, is aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer.
De verdachte was voorwaardelijk vrij na geweld tegen zijn ex-partner en had een contactverbod. De verdachte gijzelde gisteren zijn ex-partner, haar nieuwe vriend en haar zoon (19) en dochter (22). De zoon overleefde het niet. De gijzelnemer was voorwaardelijk vrij na geweld tegen zijn ex-partner.