Vlaamse bedrijven die getroffen worden door de Brexit kunnen vanaf vandaag, 1 februari, een Brexit veerkrachtsubsidie aanvragen. Het gaat om een subsidie waarmee een bedrijf advies kan inkopen om bijvoorbeeld nieuwe markten te verkennen.

De subsidie bedraagt maximaal 50.000 euro. In totaal voorziet Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in 28 miljoen euro om bedrijven op die manier te ondersteunen. Voor deze eerste oproep wordt 14 miljoen euro ter beschikking gesteld.

"De coronacrisis heeft voor veel bedrijven grote gevolgen. Wie daarnaast ook nog eens handel voert met of in het Verenigd Koninkrijk wordt ook nog eens getroffen door de Brexit.

Die bedrijven kunnen rekenen op steun om hun bedrijfsstrategie te heroriënteren. Daarom voorzien we nu in een subsidie tot maximaal 50.000 euro om advies en begeleiding op dat vlak te kunnen inkopen." - Hilde Crevits

De Brexit heeft een grote economische impact op Vlaanderen. Samen met Nederland en Frankrijk behoort Vlaanderen tot de meest getroffen gebieden binnen de Europese Unie.

Heel wat kmo's zullen de komende maanden hun strategische businessplannen moeten herzien en zich noodgedwongen heroriënteren naar nieuwe markten, producten en diensten. Zij moeten bijvoorbeeld nieuwe afzetmarkten zoeken of een diversificatiestrategie opzetten.

Ook bepalingen uit het EU-VK handels- en samenwerkingsakkoord, zoals de nieuwe Britse invoertarieven, oorsprongsregels en andere douaneformaliteiten, maken het nodig de bedrijfsvoering te herbekijken.

Voor deze belangrijke strategische oefening geeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits een duwtje in de rug. De Brexit veerkrachtsubsidie ondersteunt bedrijven die direct of indirect getroffen zijn door de Brexit.

Met deze steun krijgen zij ruimte om hun strategische businessplannen duurzaam om te vormen en vervolgens die transformatie toe te passen.

Ondernemers kunnen de Brexit veerkrachtsubsidie vanaf vandaag, 1 februari 2021, aanvragen via VLAIO (www.vlaio.be/brexitveerkracht). Het gaat concreet om een samenwerking tussen een projectindiener (= een ondernemer die hinder ondervindt) en een externe private dienstverlener (= consultancybureau, kennisinstelling of studiebureau), die de kmo bijstaat bij deze strategische heroriëntatie.

De subsidie geldt voor de personeelskost bij de externe dienstverlener en de eigen personeelskosten van de projectindiener, en dit telkens voor maximaal 25.000 euro. In totaal kan een kmo voor zijn project minimaal 20.000 euro en maximaal 50.000 euro Brexit steun ontvangen, waarbij de steun 50% bedraagt van de totale projectbegroting kan zijn.

Brexitplan

De brexit veerkrachtsubsidie bestaat uit twee oproepen waarbij deze eerste oproep goed is voor 14 miljoen euro. Deze veerkrachtsubsidie is één instrument binnen het ruimer Brexit actieplan.

Andere acties die er komen, zijn onder andere gerichte transformatie opleidingen, de uitbreiding van het VLAIO contract ondernemerschap en het versterken van het aantrekken van investeringen via de Strategische Transformatiesteun en Strategische Ecologiesteun.

Ook werken adviseurs van Enterprise Europe Network (EEN), FIT en het VLAIO contactcenter nauw samen om ondernemers met Brexit-vragen van antwoord te dienen via de 'Brexit Helpdesk'.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: "De impact van de Brexit op onze bedrijven mogen we niet onderschatten. De voorbije maanden hebben we alles in het werk gesteld om onze ondernemers goed voor te bereiden, maar sinds 1 januari is het VK effectief uit de EU gestapt.

Met deze Brexit veerkrachtsubsidie willen we ondernemers in staat stellen zich om te vormen, nieuwe markten te verkennen of te diversifiëren. De coronacrisis duwt de Brexit nog steeds wat op het achterplan, maar de uitdaging blijft groot. Bedrijven die handeldrijven met of in het VK worden vaak dubbel getroffen in deze moeilijke maanden."