Vlaamse bedrijven die getroffen worden door de Brexit kunnen vanaf vandaag, 1 februari, een Brexit veerkrachtsubsidie aanvragen. Het gaat om een subsidie waarmee een bedrijf advies kan inkopen om bijvoorbeeld nieuwe markten te verkennen.
De subsidie bedraagt maximaal 50.000 euro. In totaal voorziet Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in 28 miljoen euro om bedrijven op die manier te ondersteunen. Voor deze eerste oproep wordt 14 miljoen euro ter beschikking gesteld.
"De coronacrisis heeft voor veel bedrijven grote gevolgen. Wie daarnaast ook nog eens handel voert met of in het Verenigd Koninkrijk wordt ook nog eens getroffen door de Brexit.
Die bedrijven kunnen rekenen op steun om hun bedrijfsstrategie te heroriënteren. Daarom voorzien we nu in een subsidie tot maximaal 50.000 euro om advies en begeleiding op dat vlak te kunnen inkopen." - Hilde Crevits
De Brexit heeft een grote economische impact op Vlaanderen. Samen met Nederland en Frankrijk behoort Vlaanderen tot de meest getroffen gebieden binnen de Europese Unie.
Heel wat kmo's zullen de komende maanden hun strategische businessplannen moeten herzien en zich noodgedwongen heroriënteren naar nieuwe markten, producten en diensten. Zij moeten bijvoorbeeld nieuwe afzetmarkten zoeken of een diversificatiestrategie opzetten.
Ook bepalingen uit het EU-VK handels- en samenwerkingsakkoord, zoals de nieuwe Britse invoertarieven, oorsprongsregels en andere douaneformaliteiten, maken het nodig de bedrijfsvoering te herbekijken.
Voor deze belangrijke strategische oefening geeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits een duwtje in de rug. De Brexit veerkrachtsubsidie ondersteunt bedrijven die direct of indirect getroffen zijn door de Brexit.
Met deze steun krijgen zij ruimte om hun strategische businessplannen duurzaam om te vormen en vervolgens die transformatie toe te passen.
Ondernemers kunnen de Brexit veerkrachtsubsidie vanaf vandaag, 1 februari 2021, aanvragen via VLAIO (www.vlaio.be/brexitveerkracht). Het gaat concreet om een samenwerking tussen een projectindiener (= een ondernemer die hinder ondervindt) en een externe private dienstverlener (= consultancybureau, kennisinstelling of studiebureau), die de kmo bijstaat bij deze strategische heroriëntatie.
De subsidie geldt voor de personeelskost bij de externe dienstverlener en de eigen personeelskosten van de projectindiener, en dit telkens voor maximaal 25.000 euro. In totaal kan een kmo voor zijn project minimaal 20.000 euro en maximaal 50.000 euro Brexit steun ontvangen, waarbij de steun 50% bedraagt van de totale projectbegroting kan zijn.
Brexitplan
De brexit veerkrachtsubsidie bestaat uit twee oproepen waarbij deze eerste oproep goed is voor 14 miljoen euro. Deze veerkrachtsubsidie is één instrument binnen het ruimer Brexit actieplan.
Andere acties die er komen, zijn onder andere gerichte transformatie opleidingen, de uitbreiding van het VLAIO contract ondernemerschap en het versterken van het aantrekken van investeringen via de Strategische Transformatiesteun en Strategische Ecologiesteun.
Ook werken adviseurs van Enterprise Europe Network (EEN), FIT en het VLAIO contactcenter nauw samen om ondernemers met Brexit-vragen van antwoord te dienen via de 'Brexit Helpdesk'.
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: "De impact van de Brexit op onze bedrijven mogen we niet onderschatten. De voorbije maanden hebben we alles in het werk gesteld om onze ondernemers goed voor te bereiden, maar sinds 1 januari is het VK effectief uit de EU gestapt.
Met deze Brexit veerkrachtsubsidie willen we ondernemers in staat stellen zich om te vormen, nieuwe markten te verkennen of te diversifiëren. De coronacrisis duwt de Brexit nog steeds wat op het achterplan, maar de uitdaging blijft groot. Bedrijven die handeldrijven met of in het VK worden vaak dubbel getroffen in deze moeilijke maanden."
De lage waterstanden door de hitte duwen de gasprijzen verder omhoog.
Binnenschepen kunnen moeilijker kolen aanleveren, koelwater van elektriciteitscentrales is een probleem voor de al warmere rivieren, en waterkracht wordt ook onzekerder.
Intussen maakte Duitsland bekend dat er een extra heffing komt op het gasverbruik, goed voor bijna 500 euro per jaar, per gezin. (VRTNWS)
Koninklijke Fanfare Onafhankelijkheid Wiekevorst bestaat 150 jaar. Als denderende afsluiter van dit feestjaar organiseren ze op 15 oktober de KFOW Proms met Lady Linn & Raymond van het Groenewoud.
'Elke maand van het afgelopen jaar hebben wij ons als fanfare getoond aan de buitenwereld', zegt Karolien Vleugels, communicatie.
Dankzij het warme weer en het verlengd weekend beleefde de kust een topweekend.
De nacht van zaterdag op zondag noteerde de toeristische sector 310.000 overnachtingen. Dat is het hoogste aantal van deze en vorige zomer. (VRTNWS) Foto NNieuws.
In Noorderwijk is vanmiddag de 1e Grote Prijs Yvonne Reynders stopgezet. Na 2 rondes moest de organisatie door het zware onweer uit veiligheidsoverwegingen de vrouwenkoers staken.
Het eerbetoon aan de 7-voudig wereldkampioene Yvonne Reynders is definitief geannuleerd.
Lotte Kopecky vliegt over de piste van het EK baanwielrennen in München. Een dag na haar gouden medaille op de afvalling was ze ook op de puntenkoers een klasse sterker dan de rest.
Kort na de titel voor Kopecky viel ook Jules Hesters in de prijzen. Hij veroverde brons op de afvalling. (VRTNWS)
Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) heeft de koninklijke massasprint op het EK in München gewonnen.
Tim Merlier, zijn toekomstige ploegmaat, moest van iets te ver aan zijn sprint beginnen. Jakobsen timede perfect en knalde overtuigend naar de Europese trui.
Het zilver was voor Arnaud Démare, Merlier pakte brons. (VRTNWS)
Afgelopen week overleed een jonge wielrenner (16) ten gevolge van een aanrijding op training.
Ook profrenners Tiesj Benoot en Laurens De Plus kwamen onlangs onzacht in aanraking met een wagen.
De Wereld Vandaag stak zijn licht op bij Stef Willems van het verkeersveiligheid-instituut VIAS. "Hou rekening met elkaar in het verkeer", luidt zijn belangrijkste advies.
Zondag doet vandaag zijn naam alle eer aan: vandaag opnieuw een zonnige en hete dag met temperaturen in de Kempen van 35 graden Celsius en meer.
Vanaf komende nacht komt er stilaan verandering in, dan kan er hier en daar regen vallen.
Lokaal ligt er zelfs onweer op de loer. Al blijft het op veel plaatsen nog kurkdroog. (VRTNWS) Foto Mika JP.
Numismatica blijft scoren met haar jaarlijkse Zomerbeurs die dit jaar verhuisde naar de noordkant van de Grote Markt en in zaal 't Hof.
De brandende zon had geen invloed op het aantal verzamelaars van munten, postzegels, postkaarten, stenen en de massa andere verzamelobjecten. In 't Hof was het lekker koel.
Dagelijks noteert de Kempense politie aangiftes van computercriminaliteit. Met één of andere smoes proberen computerdieven vanop afstand vaak goedgelovige slachtoffers enkele duizenden euro's armer te maken.
Dat gebeurde de voorbije dagen ook weer enkele keren in de regio Kempen en daarom willen we jullie graag nog eens waarschuwen voor deze vorm van criminaliteit.