U bent hier

Veilig naar Geelse dinsdag- en zaterdagmarkt vanaf 26 mei

Geel
20.05.2020 - 18.26u
Door: Mark Jaspers

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat de openbare markten terug toegelaten zijn. De steden en gemeenten moeten wel rekening houden met heel wat veiligheidsvoorschriften.

Om een veilige start mogelijk te maken, besliste de stad om de dinsdag- en zaterdagmarkt opnieuw te laten opstarten vanaf 26 mei. De zaterdagmarkt blijft beperkt tot de groentemarkt, de rommelmarkt is nog verboden.

De Nationale Veiligheidsraad heeft het licht op groen gezet voor de openbare markten. De nieuwe veiligheidsvoorschriften vroegen om een grondige aanpassing van het marktplan voor de dinsdag- en zaterdagmarkt.

Zo moet de stad de opstelling beperken tot 50 kramen en is er maximum 1 klant per anderhalve lopende meter kraam toegelaten. De dinsdagmarkt in Geel telt momenteel ongeveer 65 vaste abonnementen.

De marktkramers zullen nu met een beurtrol op de markt staan. De zaterdagmarkt heeft 43 vaste standhouders die dus allemaal hun kraam kunnen opstellen.

Drie in- en uitgangen

De kramen worden verspreid over de drie pleinen van Markt, Havermarkt en Werft om zoveel mogelijk ruimte te kunnen creëren. Er wordt gewerkt met drie in- en uitgangen ter hoogte van de Markt (zuidkant), Havermarkt (kerk) en Werft (stadhuis) die met grote spandoeken worden aangegeven.

Rond de markt zullen hekken en linten worden geplaatst om aan te geven dat je langs daar niet binnen kan. Aan de marktkramen zullen hekken staan voor de wachtrijen. De rijbaan langs de kerk en Havermarkt zal afgesloten zijn voor de dinsdagmarkt omdat de marktkramen dan op de rijbaan staan.

Hygiëneposten

Aan elke in- en uitgang is een hygiënepost voorzien met desinfecterende handgel voor het reinigen van de handen van de bezoekers. Aan de hygiënepost en aan elke kraam worden de veiligheidsvoorschriften met affiches in beeld gebracht.

Het aantal bezoekers dat binnenkomt op de markt wordt geteld zodat het maximum aantal bezoekers niet wordt overschreden. Voor de dinsdagmarkt ligt het maximum bij volle bezetting op 360 personen. Voor de zaterdagmarkt zijn er minder standhouders en ligt het maximum op 285 personen.

Eenrichtingsverkeer

Er is een circulatieplan met eenrichtingsverkeer uitgewerkt voor de markten. Met pijlen en hekken wordt de looprichting aangegeven doorheen de markt. Op sommige plaatsen wordt een doorsteek gemaakt zodat je wel een kortere weg kunt nemen. Het volledige circulatieplan vind je onderaan bij de bijlages.

Openingsuren

Het opstellen van de markt vraagt nu meer tijd dan normaal. Daarom gelden er strikte openingsuren. De dinsdagmarkt loopt van 8 uur tot 12.30 uur. De zaterdagmarkt start om 7.30 uur en eindigt om 13 uur. Enkel binnen die openingsuren kan een bezoeker de markt betreden.

Als je dringend naar het toilet moet, kun je terecht in de toiletten van De Halle, die zijn opengesteld voor publiek tijdens de markt. Ook daar zijn de nodige voorzieningen naar hygiëne en veiligheid toe. De toegang is langs de dienst toerisme.

Winkel veilig op de markt

We beseffen dat de maatregelen inspanningen vragen van zowel marktkramers als klanten. Deze maatregelen gelden voor de markten:

Ziek? Blijf dan zeker thuis.

Gezellig staan keuvelen met anderen en funshoppen is er helaas nog niet bij. Voeding of drank ter plekke nuttigen is niet mogelijk.
Houd je marktbezoek zo kort mogelijk en doe je aankopen doelgericht.
Draag best een mondmasker op de markt, voor marktkramers is dat verplicht.
Kom alleen (tenzij je nood hebt aan begeleiding).
Houd overal 1,5 meter afstand van elkaar.
Raak de producten van de kraam niet zelf aan.
Was of ontsmet regelmatig je handen.
Volg het aangegeven parcours. Er geldt eenrichtingsverkeer.
Je mag met de fiets aan de hand over de markt, fietsen mag niet binnen de marktzone.
Was je handen als je thuiskomt.
We rekenen erop dat iedereen de maatregelen opvolgt.

Evaluatie

Na de markt van dinsdag doet de stad een evaluatie en zal ze de nodige bijsturingen doen voor de komende markten. Er zullen dinsdag ook gemeenschapswachten aanwezig zijn die je, uiteraard vanop anderhalve meter afstand, graag verder helpen.

Niet-reguliere markten verboden

Niet-reguliere markten, zoals een rommelmarkt, jaarmarkt of avondmarkt, vallen onder de categorie 'evenementen' en blijven voorlopig verboden.

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto