De module 13 die in 2008 door de gemeenteraad werd goedgekeurd om twee vrijliggende fietspaden aan te leggen langs de gewestweg N134 (Poederleesteenweg, die Lichtaart Centrum en Achterlee verbindt) vergt dat 28 verschillende stappen worden doorlopen. In dat proces zijn een 20-tal partijen betrokken plus de tientallen eigenaars van wie een perceel grond moet worden aangekocht om de fietspaden te leggen.  Zo een proces vergt veel overleg en dus ook geduld.  Omdat het gemeentebestuur veel belang hecht aan inspraak en overleg, zijn er een aantal bijsturingen gebeurd die telkens voor vertraging zorgden. Dat is nu eenmaal de prijs van de participatie en de democratie.

In juli 2013 maakte het Aankoopcomité een globaal schattingsverslag zodat IOK kon starten met een gedetailleerde plaatsbeschrijving per perceel. Nu moet het Aankoopcomité ook voor elk individueel perceel een schatting maken. Volgens de laatste berichten zullen sommige eigenaars nog voor het einde van dit jaar 2013  gecontacteerd worden om hun strook voor het fietspad in der minne te verkopen. In het andere geval volgt een gedwongen onteigening.  Zopas gaf de juridische dienst van AWV  een advies over het ontwerp van onteigeningsbesluit. De cel patrimonium verwerkt momenteel de opmerkingen in het ontwerp van ministerieel besluit.  Maar burgemeester Ward Kennes hoopt dat iedereen de noodzaak van een veilig fietspad inziet zodat het niet tot een onteigeningsprocedure moet komen.

Door de werken tussen Lille en Herentals wordt de N134 momenteel gebruikt als omleidingsweg en is het daar veel drukker. De politiezone Turnhout is ingegaan op de vraag van burgemeester Kennes om meer toezicht te houden en momnteel worden met mobiele camera’s effectief geregeld snelheidscontroles uitgevoerd.

Met het oog op de verkeersveiligheid rond Achterlee Kermis zal er op zaterdagavond verhoogd politietoezicht zijn. Daarvoor worden door de politiezone maar liefst 5 extra manschappen ter beschikking gesteld. Het betreft stagiairs-agenten onder leiding van één inspecteur die hun stage speciaal voor Achterlee Kermis vroeger starten dan gepland.