De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden verlengd tot en met drie mei. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist.  (Herbekijk de persconferentie op de video).

Het staat ook al vast dat massa-evenementen, zoals festivals, tot en met 31 augustus niet mogen georganiseerd worden.  Geen Rock Werchter, geen Tomorrowland, geen Pukkelpop, geen Na Fir Bolg, geen Graspop, geen Herentals Fietst-Feest, geen Sjock, geen Antilliaanse Feesten...

Het gaat dan bijvoorbeeld over het samenscholingsverbod, de (meeste) winkels die gesloten moeten blijven en het verbod op verplaatsingen die niet-essentieel zijn, kortweg: blijf in uw kot.

Toch zijn er enkele aanpassingen die de maatregelen wat draaglijker moeten maken.

Zo mogen de tuincentra en doe-het-zelf-zaken vanaf volgende maandag opnieuw open gaan, maar alleen als de klanten voldoende afstand kunnen houden.

Bewoners van rusthuizen of zorginstellingen voor mensen met een handicap of mensen die alleen wonen en zich niet kunnen verplaatsen mogen opnieuw bezoek ontvangen, al zijn ook daar strikte voorwaarden: het moet gaan om één en steeds dezelfde persoon, vooraf aangeduid, die al twee weken geen ziektesymptomen heeft.

Mondmaskers een belangrijke rol

In het geplande versoepelingsproces zullen ook mondmaskers een belangrijke rol spelen, klonk het op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.

"Naarmate de maatregelen geleidelijk zullen afgebouwd worden, zullen stoffen masker worden aanbevolen voor elke situatie waar geen veilige afstand kan worden aangenomen."

Premier Wilmès sprak daarbij over het opstarten van een nationale productie.

Premier Sophie Wilmès (MR) benadrukte daarbij dat er absoluut geen sprake is van een versoepeling. De politie zal de inbreuken op de basis blijven verbaliseren, aldus de premier. (VRTNWS) Foto archief Sophie Wilmès / rr.

Klein mierennest in een anders lege Wetstraat. Social distancing is blijkbaar toch moeilijk als het voor een quote voor ' t 19u journaal is #NVR pic.twitter.com/rO7um8gH7x

— Steffie Geysens (@Stwaf) April 15, 2020