Dit heeft de Veiligheidsraad vanmiddag beslist:

Er waren al heel wat beslissingen genomen tijdens de vorige Veiligheidsraad op 3 juni. Toen werd al aangekondigd dat vanaf 1 juli zwembaden, pretparken, sauna's en wellnesscentra, binnenspeeltuinen en casino's kunnen opstarten.

Zomerkampen kunnen doorgaan in bubbels van 50 personen. Culturele activiteiten zoals naar de cinema of het theater gaan kan met maximaal 200 man.

Vandaag heeft de Veiligheidsraad nog heel wat beslissingen genomen. Dit zijn de belangrijkste:

We moeten onze contacten niet langer beperken tot 10 mensen buiten onze "huisbubbel". Dat wordt uitgebreid naar 15 personen.

Evenementen kunnen doorgaan met 200 personen, binnen, dat was al eerder beslist. Maar al vanaf 1 juli zullen ook evenementen met 400 toeschouwers buiten kunnen.

Op 1 augustus wordt dat dan geherevalueerd naar 400 personen binnen en 800 buiten als de coronacurves blijven dalen. Er kan een uitzondering gemaakt worden voor plaatsen waar het publiek kan zitten, waar die aantallen kunnen worden overschreden.

Voor evenementen zal een checklist worden gebruikt (een "matrix"), die eerst moet worden voldaan. "Thuis mogen we dus geen 200 mensen ontvangen", verduidelijkte Wilmès.

Mondmaskers worden voorlopig niet verplicht in winkels. "We hebben dit met de experten besproken, en ook zij hebben beslist om dit nu niet te verplichten. Er is nu geen epidemiologische reden is om dat nu te verklaren", zei de premier.

In die winkels zal u vanaf 1 juli ook niet meer alleen moeten gaan winkelen, en uw bezoek zal ook langer dan een half uur mogen duren. U moet wel nog altijd de veiligheidsafstand respecteren.

Op markten worden meer dan 50 kramen toegelaten.

Bij het begin van de persconferentie kwam de premier terug op de bijeenkomsten van feestende jongeren dit weekend.

Op 21 juli, de Nationale Feestdag, zullen slachtoffers en en personeel dat in de corona-frontlinie stond, extra aandacht krijgen. Het militair défilé krijgt een andere vorm, en er zal een uitzending zijn op televisie met Belgische artiesten. (VRTNWS) Foto S. Wilmes/ N.