Vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum voert uit wat Ronald Luyten hen gevraagd heeft. 'Vraag aan Stefan Campo om alles wat ik heb te verkopen. In één grote Kunstkamer.' Al hadden de Vrienden nooit gedacht dat dat zo snel zou gebeuren. Ronald Luyten is vorig jaar, in 2017, op amper 64-jarige leeftijd overleden.

Ronald Luyten was kenner, een stielman, een verzamelaar, een koper, een marchand, een professional, een expert. Met bovenop al die omschrijvingen zijn niet aflatende gedrevenheid. Elke dag letterlijk van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in zijn camionette, alle hoeken van het land afrijdend, op zoek naar wat hij de moeite waard vond.

De collectie schilderijen en bronzen uit de Herentalse Kunstkamer wordt geveild. 764 loten. Geschat van 50 euro tot 10.000 euro. Ronald Luyten had smaak. Wie koopt, heeft gegarandeerd een "goed" schilderij.

Ronald Luyten had ook beslist dat de vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum van Mol zijn erfgenaam zou zijn. Had hij dan al geen familie, hij had wel zielsgenoten.

Een vriendengroep die hij meer dan 40 jaar terug had leren kennen: op geheel andere wijze bezig met waar hij ook mee bezig was. Zijn Smits-collectie, waaronder enkele 'grote' werken van Smits zullen blijvend tentoongesteld worden in het Jakob Smitsmuseum in Mol.

Campo, Vlaamse Kaai, dinsdag 27 en woensdag 28 maart vanaf 14 uur.