De stad Herentals start op 20 augustus met de aanleg van nieuwe fiets- en voetpaden in Veldhoven, een druk gebruikte verbindingsweg naar Herentals-Industrie. Snelheidsremmers moeten sluipverkeer ontmoedigen.

Een actiegroep uit Veldhoven plaatste bijna 10 jaar geleden een zelfgemaakte flitspaal in de berm van de verbindingsweg tussen de Herenthoutseweg en de Herentalse industriezone en E313.

De bewoners ijveren al jaren voor maatregelen om het sluipverkeer te bannen, de snelheid te verlagen en de veiligheid voor fietsers te verhogen. Het was een proces van lange adem, maar op 20 augustus starten de werken.

De ­ingreep moet eind van dit jaar klaar zijn. Al die tijd is er geen doorgaand verkeer mogelijk in Veldhoven.

Smallere weg

In overleg met de actiegroep ontwierp de stad een plan voor nieuwe fiets- en voetpaden. Het gaat om verhoogde infrastructuur aan weerszijden van de weg op het gedeelte tussen het oude spoorviaduct en de Herenthoutseweg.

Daardoor wordt de huidige rijweg in feite versmald tot een beschikbaar wegdek van zes meter. De kruispunten met de woonbuurten Krakelaarsveld en Lange Eerselstraat-Daalakker worden geaccentueerd met kleurvlakken.

Opnieuw zijn er verschillende snelheidsremmers ingetekend. De bestaande asverschuivingen over de volledige lengte van de straat blijven behouden en er komen twee extra obstakels tussen het viaduct en de Toekomstlaan.

Het verschil is dat de huidige bloembakken vervangen worden door plantvakken in de rijbaan. Een andere ingreep is de versmalling van de doorgang onder het viaduct, waardoor er enkel beurtelings verkeer mogelijk is. Op de hele weg geldt ook een tonnagebeperking tot 3,5 ton. (pp)