Ondanks het nooit geziene besmettingscijfer ook in de Geelse regio,  besliste het Geelse schepencollege om de wintereditie van Palmenmarkt niet te schrappen.

'De kermis die van 26 tot 30 november het Geelse centrum inneemt, kan op een coronaveilige manier- met mondmasker én Covid Safe Ticket (CST) - georganiseerd worden,' zegt burgemeeter Vera Celis (N-VA).

'De stad rekent op de verantwoordelijkheid van de bezoekers om de maatregelen goed op te volgen.
De coronacijfers stijgen enorm snel, ook in Geel. Toch vindt de stad het belangrijk om het Geelse sociale leven niet stil te leggen. Zowel de kerstmarkt als Palmenmarkt zijn hoogdagen voor de Gelenaars.

Voor de tweede maal op rij deze evenementen annuleren zou ontzettend jammer zijn. Na overleg met het ziekenhuis en medische experts besliste de stad om Palmenmarkt alvast te laten doorgaan.

Buiten is de viruscirculatie veel beperkter. Door het mondmasker correct te dragen en -indien mogelijk - afstand te houden van andere bezoekers is het risico op een besmetting in openlucht beperkt.

De stad rekent op de verantwoordelijkheid van de bezoekers om de maatregelen goed op te volgen.'

Controleposten voor Covid Safe Ticket

'De stad voorziet een viertal ingangen om op de kermis te geraken. Bezoekers vanaf 12 jaar en 2 maanden moeten hier hun Covid Safe Ticket tonen. Ook wie op vrijdag 26 november naar de opening van Palmenmarkt in speeltuin De Waai wil, zal langs een controlepost moeten passeren.

Voor de controle zal de stad samenwerken met een gespecialiseerde firma. Tijdens Palmenmarkt zijn er stewards aanwezig die in de gaten houden of de maatregelen goed opgevolgd worden.'

'Ook veilig een pintje drinken'

'Traditioneel verwachten ook de horecazaken veel bezoekers tijdens Palmenmarkt. Hier zijn een mondmasker vanaf 10 jaar en een Covid Safe Ticket verplicht.

Als je aan tafel of aan de toog zit, dan mag het mondmasker af. Horecazaken moeten ook verplicht een CO2-meter plaatsen. Daarnaast zijn ook de zomerterrassen deze winter blijven staan.

Dat geeft Geelse horecazaken extra ruimte om hun klanten veilig te bedienen. Maandag brengt de stad nog een bezoekje aan de horecazaken in het centrum om de toepassing van maatregelen toe te lichten. De stad hoopt samen met de Geelse horeca en bezoekers een veilige Palmenmarkt te beleven...'

Praktische informatie:

Palmenmarkt van 26 tot 30 november
• Op vrijdag 26 november om 17.45 uur vindt de opening van Palmenmarkt plaats in speeltuin De Waaiburg
• De verschillende kermiskramen openen op vrijdag om 18 uur en sluit op vrijdag, zaterdag en zondag ten laatste om 24 uur. Op maandag en dinsdag opent de kermis om 13 uur en sluit om 24 uur.
• Op maandag 29 november vindt een prikkelarm moment plaats.
• Op dinsdag 30 november is het de Familiedag.
Traditioneel is er tijdens Palmenmarkt op zaterdag ook een jaarmarkt in Diestseweg. Deze wintereditie gaat de jaarmarkt niet door.' Foto archief 2016/N.