U bent hier

Verbindende impact cultuursector in de kijker op Fair Saturday

Nationaal
23.11.2019 - 09.31u
Door: Mark Jaspers

Meer dan vijfentwintig Vlaamse en Brusselse kunst- en cultuurorganisaties nemen op 30 november deel aan Fair Saturday 2019. "Kunst en cultuur hebben elke dag een maatschappelijke impact. Dat vieren we op Fair Saturday."

Fair Saturday is een wereldwijde beweging die elke zaterdag volgend op Black Friday de verbindende sociale impact van kunst en cultuur centraal zet. Dit jaar valt het initiatief op 30 november. Kunstenaars en cultuurorganisaties van over de hele wereld zetten hun werking dan in het teken van een maatschappelijk doel naar keuze en geven zo een positief antwoord op Black Friday.

Voor het eerst halen kunst- en cultuurorganisaties Fair Saturday naar Vlaanderen en Brussel. Daarmee geven ze - zeker in besparingstijden - een sterk signaal.

Cultuur maken: het verschil maken

Het protest op de aangekondigde besparingen op cultuur van de afgelopen weken toont dat cultuur het hart van onze maatschappij raakt, zeggen Leen Laconte van Overleg Kunstenorganisaties (oKo) en Leen Vanderschueren van Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra (VVC): "Cultuurmakers zijn verschilmakers.

We hebben het hele jaar door maatschappelijke impact. Fair Saturday is een uitgelezen gelegenheid om dat in de kijker te zetten. Om te tonen hoe we mensen verbinden en maatschappelijke doelen steunen. Hoe we solidair zijn, van Kortrijk tot Hasselt."

Van BUDA tot Grote Post

Meer dan vijfentwintig Vlaamse en Brusselse organisaties nemen deel aan Fair Saturday, onder meer BUDA, Vooruit, STUK, Kaaitheater en CC De Grote Post. Het Brusselse MetX organiseert op 30 november een Solidarity Jam ten voordele van de organisatie DoucheFlux - het goede doel van de Brusselse solidariteitsactie Brussel Helpt.

"Muziek helpt mensen verbinden", zegt Laurent Blondiau, co-artistiek coördinator van MetX, Mâäk en Bakanaï. "Door samen te spelen, naar elkaar te luisteren en onze emoties te uiten zonder te oordelen.

Dit oeroude recept zetten wij op Fair Saturday graag in." Ook Cultuurcentrum Strombeek en Martha!tentatief zetten zich samen achter Fair Saturday. "Per verkocht ticket voor de voorstelling 'Lulletje' schenken we 1 euro aan Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen", klinkt het.

"We vinden het belangrijk dat nieuwkomers vriendelijk onthaald en geholpen worden bij hun oriëntatie in de maatschappij."

Meer dan 100.000 bezoekers

Dat het concept werkt, is bewezen. Vorig jaar bracht Fair Saturday wereldwijd meer dan 100.000 bezoekers op de been. Artiesten en organisaties wereldwijd informeerden hen over goede doelen die hen na aan het hart liggen. Dit jaar zijn er over heel de wereld meer dan 600 evenementen gepland. De volledige lijst met deelnemende organisaties uit Vlaanderen en Brussel vind je hier.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto