Vanaf maandagavond 24 februari 2014 is het weer mogelijk om bij Geel-West de noordelijke op- en afrit van de E313 te gebruiken. Het gaat om de op- en afrit bij de watertoren. Sinds eind juli is die dicht in het kader van de herinrichting van het complex Geel-West voor de Noord-Zuid Kempen. Diezelfde 24 februari, in de namiddag, zal het verkeer ook voor het eerst over de nieuwe verbindingsweg (N19g) tussen Geel en Kasterlee kunnen rijden. Beide openstellingen betekenen een grote stap vooruit voor de mobiliteit in de Kempen.
 
Sinds eind 2011 is het Agentschap Wegen en Verkeer bezig met de realisatie van de Noord-Zuid Kempen. Enerzijds gaat het om de volledige herinrichting van het op- en afrittencomplex Geel-West. Dat houdt o.a. de bouw in van 2 grote rotondes, een fly-over en vernieuwde op- en afritten voor de E313. Anderzijds werd er meer dan 2 jaar gewerkt aan de nieuwe verbindingsweg tussen Kasterlee en Geel met de tunnel onder het natuurgebied de Hoge Mouw.
 
Noordelijke op- en afrit in Geel-West weer open
De rotondes, de fly-over en de zuidelijke op- en afrit zijn al een tijdje bijna volledig in gebruik. De laatste grote mijlpaal wordt op maandag 24 februari bereikt. In de loop van die dag wordt de noordelijke op- en afrit van de E313 in Geel-West aan de kant van de watertoren weer opengesteld voor het verkeer.
 
Dat betekent een grote stap vooruit voor wie via de E313 vanuit Limburg komt en naar Geel of Westerlo moet. Alsook voor het verkeer dat vanuit Geel of Westerlo de snelweg naar Antwerpen op wil rijden. Vanaf 24 februari zal het dus weer kunnen! Het verkeer dat van op de grote noordelijke rotonde aan de watertoren in de richting van Westerlo wil rijden, moet wel nog even een tijdelijke lokale omleiding volgen via Liessel.
 
Met de ingebruikname van de op- en afrit van de E313 bij de watertoren komt er een einde aan de grootste hinder door de werken voor de Noord-Zuid Kempen. De verkeersdruk in Geel-Oost en Herentals-Oost zal dan ook afnemen.
 
Ter hoogte van de brug over de E313, de zuidelijke rotonde en het kruispunt van Vossendaal met de Grote Steenweg (N19) worden er de komende maanden nog werken uitgevoerd. Pas tegen de zomer zal de Noord-Zuid Kempen bij Geel-West helemaal afgerond zijn.
 
Ingebruikname verbindingsweg Kasterlee-Geel
Ook de nieuwe verbindingsweg (N19g) tussen Kasterlee en Geel, 7 kilometer lang, is klaar. Op zondag 23 februari vindt in Kasterlee de officiële inhuldiging plaats. De dag daarna, maandagmiddag 24 februari, zal het verkeer voor het eerst op de nieuwe verbindingsweg en de bijhorende tunnel en bruggen mogen rijden. Het verkeer in de regio zal er een stuk vlotter en veiliger door verlopen.