Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Verblijfstoerisme in Vlaamse regio’s goed voor €809 miljoen omzet

Fietsen foto rr

Toerisme in Vlaanderen is veel meer dan enkel de Belgische kust en de kunststeden. Jaarlijks 3,7 miljoen gasten, goed voor 10,2 miljoen overnachtingen, kiezen voor een verblijf in een van onze groene regio’s.

Om het toerisme in die regio’s in kaart te brengen, voerde Westtoer in opdracht van en in samenwerking met de andere provinciale toeristische organisaties en met Toerisme Vlaanderen een grootschalig onderzoek uit van maart 2023 tot maart 2024 bij bijna 5000 respondenten.

De reden voor het bezoek? In de meeste gevallen werden verschillende activiteiten gecombineerd, maar vakantiegangers gaan duidelijk graag voor beweging met een fiets- of wandelvakantie. “ Onze gezamenlijke inspanningen voor een kwalitatief fiets- en wandelnetwerk lonen. Met een jaarlijkse omzet van ruim 800 miljoen euro en een hoge gastentevredenheid van bijna 90%, mogen we positief zijn ” aldus Igor Philtjens, voorzitter van de beleidscommissie Toerisme van de Vereniging van de Vlaamse Provincies en Limburgs gedeputeerde van Toerisme.

Inspanning als ontspanning

Vlaamse regio’s zijn de ideale bestemming voor een tussendoorvakantie en staan met 3,7 miljoen gasten in voor 42% van de vakantiegangers, ten opzichte van 28% aan de kust en 31% in de kunststeden. Vier op de tien gasten kiest voor een thematische vakantie, meestal in het teken van fietsen of wandelen. Wandelen blijkt de populairste activiteit op vakantie te zijn, gevolgd door een horecabezoek en recreatief fietsen. Andere populaire bezigheden zijn cultuurhistorische bezienswaardigheden bezoeken, uitrusten, shoppen, streekproducten ontdekken en natuurbeleving.

Ongeveer de helft van de gasten maakt tijdens hun verblijf een wandeling van meer dan 1 uur. 42% volgde tijdens deze wandeling een bewegwijzerde route en 34% gebruikte een wandelnetwerk met knooppunten. Daarnaast maakt 37% van alle gasten een fietstocht van minstens een uur. Voor 77% van de fietsers is een fietsnetwerk met knooppunten de voorkeursroute.

 

Hoge tevredenheid

Wanneer gevraagd wordt welke eigenschappen ze toewijzen aan hun vakantiebestemming, antwoorden respondenten dat ze vooral onder de indruk zijn door de gastvrijheid, de bereikbaarheid en de mooie natuur. Die positiviteit uit zich ook in de tevredenheidsscore waarbij maar liefst 89% van de mensen aangeeft zeer tot uiterst tevreden te zijn over de regio waarin ze verblijven.

Ook de logies worden gesmaakt, want die zorgen bij 86% van de bezoekers voor een zeer hoge tevredenheid.

Vlaanderen heeft heel wat troeven: we zijn gastvrij, hebben prachtige natuur en een schat aan erfgoed.  Dat die troeven zich vertalen in tevreden en enthousiaste bezoekers is dan ook geen verrassing. Uit het onderzoek blijkt dat 62% van de bezoekers de Vlaamse regio waarin ze verblijven ook actief zouden aanraden aan familie, vrienden en kennissen. Ook zegt 4 op 10 bezoekers in de komende 3 jaar zeker nog eens terug te komen op vakantie. Onze regio’s leveren dus een erg mooi toeristisch visitekaartje af van Vlaanderen .”

 

Economische return

Verblijfstoeristen geven gemiddeld 113 euro per nacht en per persoon uit. Globaal genereert het verblijfstoerisme in de Vlaamse regio’s een omzet van 809 miljoen euro. Igor Philtjens: “ Het dichtbijtoerisme in onze regio’s zit in de lift en dat is goed nieuws. Toeristen zorgen voor omzet bij de lokale ondernemers en geven duidelijk aan dat het hier de moeite waard is om te ontdekken. We blijven ons dus inzetten om een kwalitatief toeristisch aanbod te voorzien om zo bij te dragen aan de welvaart en het welzijn van alle Vlamingen .”

Kempen en Scheldeland

Binnen de provincie Antwerpen ontvangen we bezoekers in de vakantieregio’s Kempen en Scheldeland. De onderzoeksgegevens per regio volgen later deze zomer. Nu al is duidelijk dat Kempen - goed voor meer dan 2 miljoen overnachtingen van bezoekers per jaar - een belangrijke bestemming blijft voor kortbijvakanties. “ Uit de Vlaamse cijfers valt nu al op dat we met de Kempen opvallend beter scoren op het aandeel Nederlanders en dat we met regio ook meer kampeerders en gezinnen met kinderen aantrekken ”, klinkt het.

Het toerisme in de vakantieregio Kempen levert zo’n 134 miljoen per jaar op. “In de Kempen wordt er daarenboven nog vaker gewandeld, zo zien we dat onze inspanningen daartoe lonen."

Scheldeland, de regio langs Schelde, Dender en Rupel, is goed voor 234.000 overnachtingen per jaar, die de regio zo’n 20 miljoen euro aan bestedingen van bezoekers oplevert. Daar is dan weer het fietsen opvallend populair voor onze gasten.”

Fietsen foto rr

Deel dit artikel