U bent hier

Verbrand geen hout in kachel of open haard : teveel fijn stof

Vlaanderen
06.12.2016 - 18.05u
Door: Herman Gezelle

De Vlaamse Milieumaatschappij adviseert de bevolking geen hout te verbranden in open haarden of kachels. Er is weinig of geen wind en er is sprake van een temperatuursinversie, waarbij de onderste luchtlagen kouder en sterker vervuild zijn. Hout verbranden maakt dit probleem alleen maar erger.

In Brussel en Vlaanderen is vandaag de zogenoemde informatiedrempel van 50 µg/m3 voor concentraties fijn stof overschreden. Door de huidige weersomstandigheden zal dat ook morgen het geval zijn. In de loop van morgen zou de luchtkwaliteit geleidelijk verbeteren omdat de wind zal aantrekken. Vanaf donderdag zou de luchtkwaliteit weer aanvaardbaar zijn.

Door de hoge concentraties fijn stof kunnen mensen last krijgen van ademhalingsproblemen en is er een groter risico op allerlei ziektes aan de luchtwegen.
"Mensen staan er niet bij stil"

Om de pieken in fijn stof te beperken raadt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken op dagen met een verminderde luchtkwaliteit en te veel fijnstof heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid, benadrukt de VMM.

"Mensen staan er niet bij stil dat bij het verbranden van hout heel veel vervuilende stoffen in de lucht komen", zegt Katrien Smet van de VMM. Ze vernoemt niet alleen fijn stof, maar ook kankerverwekkende dioxines en polyaromatische koolwaterstoffen.

"Het is geen verbod omdat we niet willen dat mensen in de kou zitten die geen andere manieren van verwarming hebben", aldus nog Smet.

Leefmilieu Brussel raadt aan de wagen zo veel mogelijk te laten staan en te kiezen voor het openbaar vervoer. Ook is het volgens Leefmilieu Brussel aan te raden om het energieverbruik terug te schroeven.

Het kan nog erger

Voor alle duidelijkheid: het is de informatiedrempel van 50 µg/m³ die is overschreden, en niet de alarmdrempel van 70 µg/m³. Die informatiedrempel wordt overschreden als de gemeten concentraties over een periode van 24 uur in alle meetstations hoger ligt dan 50 µg/m³.

Er is maar sprake van een zogenoemd smogalarm als de alarmdrempel van 70 µg/m³ gedurende minstens twee dagen wordt overschreden. Dan wordt ook een snelheidsbeperking ingevoerd. (belga)

imageMeer nieuws

Week van het Goede Doel : festival maakt affiche bekend met 90+ online workshops en events

Week van het Goede Doel :  festival maakt affiche bekend met 90+ online workshops en events
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 08.03.2021 - 12.07u

Stormloop op restaurants en brasserieën

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 08.03.2021 - 10.01u

Uitvaartsector niet tevreden met versoepeling: "50 mensen én maximaal 1 persoon per 10 m2? Onmogelijk!"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen | Vorselaar 07.03.2021 - 22.58u

Jongeren betrapt met drugs aan sportcentrum Oostakker Vorselaar

Neteland | Vorselaar 07.03.2021 - 12.49u

Cardiologie klaargestoomd voor vierde dimensie

Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 06.03.2021 - 19.28u

IJsjesventers mogen opnieuw de weg op: einde aan absurde situatie

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 06.03.2021 - 19.28u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto