De verdachten van de Griekse sigarettensmokkelbende die vorige week in Hannekenshoek 25 Herentals opgepakt werden, blijven in de cel.






De raadkamer bij de correctionele rechtbank in Antwerpen bevestigde  de aanhouding in voorhechtenis van de 7 verdachten die vorige week werden opgepakt bij of na een inval in een loods in Hannekenshoek in Herentals waar 5 miljoen illegale smokkelsigaretten klaar lagen voor transport vanuit Griekenland naar het Verenigd Koninkrijk. Antwerpen was blijkbaar een tussenstation.

De straatwaarde van de sigaretten wordt geschat op zo'n 2,1 miljoen euro.

De ontdoken accijnzen bedragen 1,2 miljoen euro en de waarde die de smokkelaars onderling aanrekenen draait rond de 300.000 euro. Voor de roltabak die in Kluisbergen werd gevonden, werd nog eens 100.000 euro aan accijnzen ontdoken.

Roltabak
De vangst van de douane en de federale gerechtelijke politie (FGP) gebeurde bij twee interventies, die naast de vijf miljoen sigaretten ook achttien palletten roltabak opleverde. Daar ging één jaar onderzoek aan vooraf. 7 personen werden gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die een aanhoudingsmandaat uitschreef. Het gaat om vier Bulgaren (tussen 21 en 40 jaar), een Griek (48), een Turk (60) en een 59-jarige Antwerpenaar, allemaal handlangers die de waar moesten verpakken en overladen.

De handel werd aangestuurd vanuit Griekenland en moest de smokkelwaar via België naar Engeland brengen.

In een opslagplaats in Herentals werden 5 miljoen smokkelsigaretten gevonden van het merk 'Raquel'. Ze zaten onder een deklading van een tachtigtal rollen papier. Naast de rookwaren werd ook een Slovaakse trekker-opleggercombinatie en een Bulgaarse truck in beslag genomen.

Naar aanleiding van die vangst controleerde de politie nog twee magazijnen. In Kluisbergen werden 18 palletten roltabak in beslag genomen, naast opnieuw twee vracht- en twee personenwagens.

Een jaar intensieve voorbereiding
De accijnzen op rookwaren zijn in Engeland erg hoog, waardoor dergelijke transacties uiterst winstgevend zijn. Bovendien kennen ze over het Kanaal geen systeem met taksbandjes, zodat, eens de buit overgezet, hij veel moeilijker nog kan onderschept worden.

"De gevolgde transportlijn is dan ook pulair", zegde Robert Vinck, chef georganiseerde accijnzenfraude bij de FGP vrijdag op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. "De smokkelaars rijden vanuit Griekenland via Italië naar België, waar alles wordt overgeladen op Britse trucks. De smokkelsigaretten bevinden zich amper één dag in ons land".

Hoe lang de 'multiculturele' bende al bezig was, zal het verder onderzoek moeten uitmaken. Maar alleszins heeft de federale politie van Antwerpen er bijna een jaar intensief op moeten werken om hen te kunnen betrappen.

Douane
In Griekenland werden de sigaretten in de vrachtwagen geladen, verstopt in grote rollen papier. Het transport kwam over de weg naar magazijnen in Herentals en Kluisbergen. En daar werden de sigaretten verpakt en klaargemaakt voor de Britse kopers.

De federale politie kreeg de tip in mei 2011 van de douane in ons land. Die was de accijnsontduiking op het spoor gekomen. Het is de federale politie die dan het onderzoek naar de criminele organisatie overneemt. Na bijna een jaar werk is er geen gevaar voor het verdere onderzoek, de breinen en de handlangers zitten in de cel, en dus kan de politie zonder probleem met het nieuws naar buiten komen.

Lucratieve deklading
"We kunnen nu ook de nodige tips aan Griekenland geven", zo nog Vinck. "Van daaruit werd de trafiek opgezet en werd de hele organisatie aangestuurd."

Het transport van Griekenland naar België duurt gemiddeld drie tot vier dagen. Soms namen de chauffeurs de overzetboot van Patras naar de Adriatische havens Brindisi, Bari of Ancona in Italië, soms reden ze volledig via de Balkanlanden op het vasteland.

In Herentals werden de sigaretten ingepakt en kwamen andere mensen van de organisatie ze ophalen voor de Britse markt. Nieuw is dat de organisatie ook aan het oud papier dat als deklading diende nog een cent verdiende.

(foto archief)