De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen heeft de vijf verdachten in het dossier over de roofmoord op Leopoldine De Decker (76) donderdag naar het Antwerpse hof van assisen verwezen.

Het slachtoffer werd op 18 mei 2013 dood teruggevonden door haar zoon in haar woning aan de Lange Lobroekstraat in Antwerpen. Ze was gekneveld aan handen en voeten en er was tape rond haar hoofd geplakt. Uit het onderzoek bleek dat ze het slachtoffer werd van een roofmoord. Ruim een jaar na de feiten werden vijf verdachten gearresteerd.

De twee opdrachtgevers - een cafébaas uit Heist-op-den-Berg en zijn vennoot - hadden gehoord dat het slachtoffer thuis tienduizenden euro's in een kluis had liggen.

Ze waren via een tussenpersoon bij twee mannen van Servische origine beland, die zich bereid verklaarden om de oude dame te overvallen in ruil voor een deel van de buit. De geruchten over haar fortuin bleken echter niet te kloppen, want het slachtoffer had slechts 50 euro in huis.

De uitvoerders eisten alsnog een vorstelijke vergoeding en hadden een van de opdrachtgevers gegijzeld en afgeperst. Die stapte in augustus 2014 naar de politie, waarna het onderzoek in een stroomversnelling kwam.

Het assisenproces zal niet plaatsvinden in Tongeren, zoals dat nog het geval was voor de Mechelse seriemoordenaar Renaud Hardy, maar in het Antwerpse Vlinderpaleis, waar nu toch de nodige aanpassingswerken zullen worden uitgevoerd. De eerste offerte werd al aangevraagd. Het oude justitiepaleis, waar de assisenprocessen vroeger plaatsvonden, is al een tijdje gesloten voor een grootschalige renovatie. (Belga)