Sommige spaarboekjes brengen meer op dan andere. Ook het verschil tussen basisrente en getrouwheidspremie maakt het voor de consument niet altijd gemakkelijk om te vergelijken tussen verschillende spaarformules.

Daarom komt er binnenkort een officiële vergelijkingswebsite voor spaarformules.

"We zijn bezig met het ontwikkelen van een soort simulator, zoals dat er is voor energie", klinkt het bij minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A). "Zo kunnen de mensen uitrekenen bij welke bank ze het beste een spaarboekje openen. Ook de onlinespaarboekjes worden opgenomen in de simulator." Het is nog niet helemaal duidelijk, wanneer de site er ook effectief zal zijn.

De Belgen blijven overigens spaarkampioenen. Het voorbije jaar kwam er ruim 20 miljard euro bij op de spaarrekeningen, dat is een stijging van 9 procent. Volgens Vande Lanotte komt dat vooral doordat spaarboekjes een zekere zekerheid bieden. "Er is een risico-aversie", klinkt het. "Mensen hebben in het verleden vaak veel geld verloren. Een spaarboekje brengt weinig op, maar het is zeker en tot 100.000 euro door de overheid gegarandeerd."


Bron : Belga