U bent hier

Verhoging brug Albertkanaal Herenthoutseweg komt in stroomversnelling

Herentals | Kempen regio | Neteland
16.11.2020 - 23.27u
Door: Mark Jaspers

In de Kempen gaat de Vlaamse Waterweg op korte termijn nog 3 bruggen over het Albertkanaal op een hoger niveau brengen. De Vlaamse overheid begon enkele jaren geleden met het systematisch verhogen van alle 62 bruggen over het Albertkanaal in de provincies Antwerpen en Limburg.

Door de twee overspanningen 2 meter hoger te leggen naar een doorvaarhoogte van 9,10m, kunnen vrachtboten een vierde containerlaag stapelen.

Dat zou het economisch belang van de waterweg met enorme sprongen vooruit­helpen, omdat nu al veel bedrijven aan het kanaal gebruikmaken van transport over het water. Met 40 miljoen ton vervoerde goederen is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen.

Op het Kempens grondgebied zijn al 8 bruggen onder handen genomen, zodat er voorlopig nog drie op de oude hoogte rusten: de brug van Langvoort tussen Meerhout en Vorst, de brug van de Herenthoutseweg en de spoorwegbrug aan LU in Herentals.

Wat de twee eerstgenoemde betreft komt er in het laatste weekend van deze maand grondig verandering in. De brug van Langvoort wordt dat weekend gesloopt, terwijl de Vlaamse ­Waterweg de nieuwe brug voor de ­Herenthoutseweg in Herentals op zijn plaats legt. (vw)  Foto Johan Temmerman/ archief Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto