Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft de alarmfase voor brandgevaar in de provincie Antwerpen verhoogd naar code oranje. Oorzaak is het warme weer en de droge wind. De code is vooral bedoeld voor de Kalmthoutse Heide en het Klein Schietveld in Brasschaat.

"In theorie geldt de code oranje in de hele provincie, maar de maatregel is vooral bedoeld voor de Kalmthoutse Heide en het Klein Schietveld in Brasschaat", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos.

"Naaldbossen hebben al veel vocht kunnen opnemen, maar de heide is rond deze tijd van het jaar nog erg droog. Omdat ook de wind momenteel erg droog is, hebben we beslist code oranje uit te vaardigen."

De wachttorens op de Kalmthoutse Heide worden nu permanent bemand. Aan wandelaars wordt gevraagd extra waakzaam te zijn. Als toch een rookontwikkeling wordt opgemerkt, zal niet één brandweerkorps uitrukken, maar ineens verschillende korpsen uit de buurt.

"Het is moeilijk te voorspellen hoe lang de alarmcode oranje van kracht zal zijn", weet Vanwanseele nog. "Als vannacht een hevige stortbui boven de Kalmthoutse heide trekt, kan de alarmfase morgen alweer worden verlaagd. Als het bij enkele druppels blijft, zal de code langer gelden."