Sinds 1 februari 2018 zijn het gemeentebestuur en het OCMW van Heist-op-den-Berg samengekomen in één lokaal bestuur, met één management en geïntegreerde onder¬steunende teams (Personeel en Organisatie, Financiën, ICT, ...) en een doorgedreven samenwerking in specifieke activiteiten voor de hele organisatie.

De teams van gemeente en OCMW zijn op heel wat verschillende adressen gehuis¬vest. Op termijn kijkt het bestuur uit naar de bouw van een administratief centrum waarin ze allemaal ondergebracht kunnen worden.

Maar om de dienstverlening naar de burger toe nu al te optimaliseren en de samenwerking tussen de teams te ver¬gemakkelijken, ging in april een grote verhuisbeweging van start. De teams worden waar mogelijk bijeengebracht op één locatie.

De volgende teams zijn verhuisd of gaan verhuizen in de komende weken:

Vroegere jeugddienst en sportdienst vormen voortaan één team: Sport en Jeugd
- Speelplein De Sporthal, Lostraat 48 A

23 april - Vroegere financiële diensten gemeente en OCMW vormen voortaan één team: Financiën Gemeentehuis Kerkplein 16

24 april - Cultuur Bibliotheek, Cultuurplein 2

14 mei - Heist in de Wereld (vroegere Noord-Zuiddienst)
- Buurtwerk
- Senioren OCMW-site
Stationsstraat 2

22 mei - Mobiliteit
- Economie
- Markten Gemeentehuis Kerkplein 15

Eéngemaakt team Sport en Jeugd
Op 23 april verhuisde team Jeugd naar De Sporthal. Ze vervoegen de collega's van team Sport en vormen voortaan één team: Sport en Jeugd.
Beide teams hebben deels een gelijklopend takenpakket:
- ondersteuning verenigingen
- activiteitenaanbod voor kinderen en jongeren
- projecten binnen eigen vakgebied.

Een samenbrengen van de teams biedt de gelegenheid om de verenigingsondersteuning in Heist-op-den-Berg uit te bouwen vanuit één gemeenschappelijk beleid en met één centraal aanspreekpunt. De werking wordt duidelijker en de drempels voor de verenigingen en hun vrijwilligers lager.

De doelgroep voor het activiteitenaanbod in de schoolvakanties is voor beide teams dezelfde, namelijk kinderen en jongeren. Team Sport en Jeugd zal een nog meer gestroomlijnd vakantie-aanbod kunnen aanbieden én een klantvriendelijkere dienstverlening. Ouders moeten immers voor het volledige aanbod voortaan nog maar op één plaats zijn als ze ter plaatse of telefonisch willen inschrijven.

Beide teams brengen kennis en expertise mee waarmee ze mekaar kunnen versterken. Zo zal op het vlak van speelruimte (gemeentelijke speelpleintjes en skateterreinen) nog meer de mix gemaakt kunnen worden van aandacht voor kinderen/jongeren en hun noden (= expertise Jeugd) en het sportieve en sporttechnische luik van deze zones (= expertise Sport).

Er 'verhuizen' ook enkele projecten mee naar dit nieuwe team: de openluchtfilms, Supervlieg, ... Dit zijn projecten waarbij team Sport tot nu toe nog niet betrokken was, maar ook dit biedt weer mogelijkheden. Zo zou het bijvoorbeeld tot de mogelijkheden kunnen behoren dat in een project als SuperVlieg niet alleen kunst maar ook sport aan bod zou komen.

Kortom, het samenbrengen van de teams kan voor de dienstverlening, het aanbod en de projecten een mooie win-win betekenen. Sommige zullen 'quick wins' zijn die al snel, bij de inschrijvingen voor de activiteiten zomervakantie bijvoorbeeld, voelbaar zullen zijn, andere zullen op langere termijn uitgewerkt worden.