De wegenwerken op de N13 in Grobbendonk én aan de brug over het Albertkanaal Herenthoutseweg Herentals resulteren al de hele dag in ellenlange files. Verkeerschaos en im-mobilteit in Neteland alom.

Vooral wie een afspraak heeft in het vaccinatiecentrum aan Den Troon 29Bn Grobbendonk moet een pak kilometers extra inplannen.

 'Het is ver omrijden maar het kwartier Den Troon blijft goed bereikbaar', zegt burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

'Eenvoudig, wie van Herentals naar Grobbendonk wil, moet omrijden via Herenthout.'

'Je kan aan Aldhem Best Western Hotel de E313 richting Hasselt nemen, afrit Herentals-Industrie de snelweg weer verlaten en dan de Herenthoutseweg volgen.' Deze verbindingsweg kan ook via Wolfstee bereikt worden.  Deze situatie gaat 6 maanden duren.

'Herentalse N-VA schepen voor mobiliteit flatert: amateurisme'

De stad Herentals heeft onaangekondigd voor het plaatselijk wijkverkeer aan de zuidkant van het Albertkanaal eenrichtingsverkeer ingevoerd op het korte stuk van de Lange Eerselsstraat, tussen het viaduct met Dompel en Rietbroek. 

Ook de door lokale ondernemers fel gecontesteerde knip in Rietbroek,  borrelt nu over.

'Voor de wijken en de schooljeugd op de Molekens een vlotte uitweg te bieden over de smalle baan van Lange Eerselsstraat en Rietbroek?,' klinkt het. 

Maar 100-en wagens negeerden dinsdag het verkeersbord dat hen verbiedt richting Lange Eerselsstraat te rijden.  Op social media is de Herentalse N-VA schepen voor mobiliteit kop van jut : 'Alweer flateren, puur amateurisme, geen communicatie, totaal gebrek aan visie qua verkeerstromingen.' 

Vandaag was er ook continu fileleed op de Ringlaan, Aarschotseweg én Lierseweg in Herentals. Simultaan.

Riolerings- en wegenwerken voor de aanleg van de veilige fietspaden langs de N13

Vandaag dinsdag 25 mei zijn ook de riolerings- en wegenwerken voor de aanleg van de veilige fietspaden langs de N13 Lierseweg-Herentalse Steenweg gestart. Om de werken uit te voeren, neemt de aannemer 1 rijstrook op de N13 in.

Vanaf 25 mei kan je op de N13 tussen de E313 en de Pallieterdreef niet rijden van Herentals richting Nijlen. Omleidingen blijven gelden tot het najaar 2022.

Omleidingen

Zo verplaats je je vanaf 25 mei voorbij de werf:

  • Voetgangers kunnen langs de werf wandelen.
  • Fietsers moeten met hun fiets aan de hand langs de werf. Of rijden om via de zijstraten.
  • Lokaal verkeer voor de wijk Sperwerlaan rijdt om via de Industrieweg (groene route op de kaart).
  • Vrachtverkeer kan NIET via de Sperwerlaan rijden! In deze woonwijk verbieden we zwaar vervoer om de leefbaarheid van de bewoners te garanderen. Bestuurders dienen de omleidingen voor doorgaand verkeer te volgen. Zij volgen de grote omleiding via de E313 (blauwe of roze route op de kaart).   
  • Grobbendonk, Bouwel, Nijlen, Bevel en Berlaar zijn te bereiken via de E313 > afrit 21 > Herenthout (blauwe route). 
  • Wie naar Lier rijdt, volgt de omleiding via de E313 > afrit 19 (roze route).

Let op:

  • De rijrichting van Nijlen richting Herentals blijft steeds open.
  • Om veiligheidsredenen knippen we de verbinding tussen de Grensstraat en de N13. Dit kruispunt is te gevaarlijk tijdens de werken.
  • De smalle Heuvelstraat wordt éénrichting, ook voor fietsers. Het kruisen met het busverkeer is er te gevaarlijk. Je kan er enkel rijden richting N13.
Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.