Provincie Antwerpen kent 53.000 euro toe aan verkeersveilige initiatieven

Zestien scholen van het basisonderwijs en zeven gemeenten krijgen van de provincie Antwerpen een subsidie voor educatieve en verkeersveilige materialen. De 10op10-subsidie ondersteunt de schoolse verkeerswerking met materialen als fietsen en verkeersborden. Ook infrastructuurwerken in de schoolomgeving kunnen op een provinciale subsidie rekenen.

Label 10op10

 Met het label 10op10 stimuleert de provincie Antwerpen verkeers- en mobiliteitseducatie in de scholen van het basisonderwijs. Met de subsidies zetten de scholen en gemeenten in op praktijklessen verkeer, een veilige schoolomgeving en het betrekken van ouders.

Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit legt uit: “De provincie Antwerpen ondersteunt de aankoop van bijvoorbeeld verkeersborden of lesmateriaal zodat kinderen op een parcours de betekenis ervan oefenen om zich later veiliger in het verkeer te verplaatsen.

Ook gemeenten kunnen een beroep doen op onze ondersteuning en de schoolomgeving veiliger maken door onder andere een verkeerseducatieve route (VERO) te installeren. Een VERO is een uitgestippelde oefenroute voor voetgangers en fietsers langs relevante verkeerssituaties.” De provincie Antwerpen kent 53 000 euro toe aan verkeersveilige projecten van zestien scholen en zeven gemeenten.

Naast deze financiële duw in de rug biedt het 10op10-project een hele waaier aan ondersteuning. Dat pakket bestaat onder andere uit de individuele begeleiding van scholen die een sterke verkeerswerking willen uitbouwen. Leerkrachten, ouders, politie en gemeenten kunnen deelnemen aan gratis vormingen. De 10op10-nieuwsbrief verzamelt praktische tips en goede voorbeelden.

Projecten

Ter Speelbergen in Heist-op-den-Berg en MPI De Mast in Retie, scholen voor het buitengewoon onderwijs, zetten in op praktijklessen Ook het engagement van een schoolteam uit het buitengewoon onderwijs is groot om de leerlingen voor te bereiden op hun (semi-)zelfstandige deelname aan het verkeer.

De subsidies gaan naar fietsen en andere verkeersmaterialen. De kinderen oefenen regelmatig op de speelplaats om hun stap- en trapvaardigheden eerst te automatiseren. Als ze dan later in het echte verkeer oefenen, zijn ze beter voorbereid om hun aandacht op de verkeerssituatie te vestigen.

Gemeenten Duffel, Herenthout en Stabroek leggen een nieuwe VERO aan Leerlingen oefenen hun verkeersvaardigheden eerst op de speelplaats en daarna pas op een VERO. Zo leren kinderen actief deelnemen aan het verkeer: ze oefenen specifieke vaardigheden, passen de verkeersregels toe, leren de betekenis van verkeersborden en leren omgaan met reële gevaren.

2.000 euro subsidie aan de gemeente Puurs voor schoolroutekaarten Veilig, aangenaam en milieuvriendelijk naar school met de schoolroutekaarten van de gemeente Puurs. Wat is de veiligste route naar school? Zijn er knelpunten op die weg? Waar kun je begeleid oversteken? Welke grote parkings liggen er in de buurt van de school?

Overzicht van de toegekende subsidies aan scholen

· De Kangoeroe Antwerpen/Deurne – loopfietsen en zebrapaden - 2.439,53 euro · ’t Locomotiefje Beerse – Fietsen en preborden (voorbereidende verkeersborden voor de kleuterschool en het eerste leerjaar) – 1.608 euro · Kompas Geel – verkeersborden, fietsen en fluohesjes – 1.720 euro · Ter Speelbergen buitengewoon onderwijs Heist-op-den-Berg – fietsen, en verkeersborden - 500 euro · De Schatkist Hulshout – behendigheidsmateriaal voor fietsers – 732,96 euro · Aha!-school Kontich - behendigheidsmateriaal voor fietsers – 1.440 euro · Sint-Michielsschool Waarloos – fietsen en behendigheidsmateriaal - 1.912 euro · Scheppers Mechelen – didactisch en behendigheidsmateriaal - 2.399 euro · De Zandloper Nijlen – verkeerslichten en fietsen - 1.486 euro · Sint-Jozefschool Reet – verkeersborden en uitrolbare zebrapaden – 2.500 euro · MPI De Mast buitengewoon onderwijs Retie – fietsen – 1.259,60 euro · Kleuterschool Wonderwijzer Schilde – fietsen en zebrapaden – 1.548,90 euro · De Wingerd ’s Gravenwezel – behendigheidsmateriaal en een zebrapad - 1.017,89 euro · De Smiskens Turnhout – behendigheidsmateriaal, zebrapad, … - 2.099 euro · De Boomgaard Wommelgem – didactisch materiaal, verkeersvaardigheidsmateriaal, … - 1.116,20 euro · GO! Klim-Op Zoersel – fietsen – 1.360 euro Overzicht van de toegekende subsidies aan gemeenten · Brecht – behendigheidsmateriaal - 5.000 euro · Duffel – VERO – 3.736,93 euro · Herenthout – 3 VERO’s – 5.000 euro · Hulshout – infrastructuurwerken aan GBS Hulshout – 5.000 euro · Kontich – slagboom aan de schoolstraat van Sint-Montfort – 2.632,96 euro · Puurs – schoolroutekaarten – 2.000 euro · Stabroek – VERO – 5.000 euro

foto's: provincie antwerpen