U bent hier

Verkeerssituatie op St.-Dimpna : De Brugpartij last actie af

Geel
11.09.2018 - 12.55u
Door: Herman Gezelle

De Brugpartij had al enige tijd geleden gepland om nu vrijdag 14 september actie te voeren op het door zwaar verkeer geteisterde St.-Dimpnaplein en in de Gasthuisstraat in Geel. Na overleg met de Fietsersbond Geel besloten de Geelse progressieven die echter niet door te laten gaan.

'De onveilige situatie op de as Gasthuisstraat – St.-Dimpnaplein – Logen is in Geel al jaren een groot pijnpunt', zegt lijsttrekker Dirk Kennis. 'Geen enkele overheid slaagde er voorlopig in daar iets aan te doen. Met de verkiezingen in aantocht staat het punt bij de meeste politieke partijen op het programma.

Zéker bij de Brugpartij, die van Geel een fietsstad wil maken en een veilige fietsinfrastructuur vooraan in haar prioriteiten heeft. De Brugpartij wil niet nog eens tien jaar (of langer) blijven wachten op het doortrekken van de ring en heeft een aantal voorstellen die veel sneller haalbaar zijn.

Om haar mening over de lakse houding van de lokale en hogere overheden te ventileren én om die voorstellen onder de aandacht te brengen, wou de Brugpartij nu vrijdag actie voeren op de betrokken verkeersas.

"Dat was al lang gepland. We verschoven het vorige maand nog van 3 naar 14 september omdat we wel wat opzien en hinder wilden verwekken, maar geen ergernis op de eerste schooldag", zegt lijsttrekker Dirk Kennis. "We hadden zo onze redenen om geen toestemming voor de actie te vragen aan het stadsbestuur en wilden ze pas enkele dagen op voorhand bekend maken. Dinsdag zouden we gaan flyeren in de buurt."

Ondertussen bleek er al een tweede actie in dezelfde straten gepland te zijn.
Dirk Kennis: "De Open VLD en een liberale kandidaat gaan ook actie voeren,
maar daar hadden we geen probleem mee: hoe meer partijen zich de situatie op Sint-Dimpna aantrekken, hoe beter.

Na een gesprek met de Geelse Fietsersbond hebben we echter besloten onze paarden op stal te houden. Ook de Fietsersbond wil namelijk vóór de verkiezingen nog actie voeren rond dit tere punt. Helemaal los van ons was de Fietsersbond bovendien op een zo goed als identieke aanpak gekomen. Het zou quasi dezelfde actie zijn, maar nog eens een paar dagen later. De Fietsersbond is met ons in gesprek gegaan en we zijn tot een oplossing gekomen."

De Brugpartij wil de Fietsersbond niet voor de wielen lopen.

Dirk Kennis: "De Fietsersbond heeft ons niet gevraagd onze actie op te schorten. Tot dat besluit kwamen we zelf. Als er een actieve vrijwilligersgroep opstaat om actie te voeren rond verkeersveiligheid, werkt dat beter dan wanneer eender welke politieke partij dat doet. Liever dan er met andere partijen over mekaars benen te vallen, laten wij deze actie dan ook graag over aan de Fietsersbond, wiens visie wij delen."

Omdat de Brugpartij het dossier Gasthuisstraat-St.-Dimpnaplein belangrijk genoeg vindt om er actie rond te voeren, en ze er in haar programma veel nadruk op legt, zal de partij haar leden en sympathisanten oproepen om deel te nemen aan de gelijkaardige actie die de Fietsersbond nog vóór de verkiezingen zal organiseren.

Omdat ze weinig heil ziet in decor-acties in de marge, roept ze ook de organisatoren van de actie op 19 september op om de politieke waan van de dag even te laten varen en mee in de actie van de Fietsersbond te stappen.

Om maar te zeggen dat je de komende dagen op de as Gasthuisstraat – St.-Dimpnaplein – Logen in Geel niet om de haverklap in een actie terecht zal komen. Een kwestie van redelijkheid, wat de Brugpartij betreft. Maar ze blijft even vastberaden ijveren voor een fietsveilige oplossing voor die route en lanceert vrijdag haar plannen voor 'Geel Fietsstad', samen met de rest van haar programma.'

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto