U bent hier

Verkiezingen in Bilzen moeten worden overgedaan

Herentals | Vlaanderen
30.04.2019 - 17.28u
Door: Herman Gezelle

De Raad van State geeft Johan Sauwens (Trots op Bilzen) gelijk en zegt dat de gemeenteraadsverkiezingen wel degelijk moeten worden overgedaan omdat er onregelmatigheden zijn vastgesteld bij het tellen van de stemmen.

Het arrest is geen verrassing, want begin deze maand was ook de auditeur van de Raad van State al tot dezelfde conclusie gekomen.

Volgens de Raad van State zijn verschillende onregelmatigheden vastgesteld die de zetelverdeling kunnen beïnvloeden. In 5 stembureaus heeft het telbureau 1 à 3 stembiljetten minder geteld dan er in de stembussen zaten, in 1 stembureau hebben niet alle kiezers hun stem kunnen uitbrengen en in een ander stembureau zijn 5 stembiljetten minder in de stembus gevonden dan het aantal aangemelde kiezers. (VRTNWS)

En Herentals?

In Herentals onderzoekt de Raad van State de uitgebreide  klacht van de verenigde oppositiepartijen (Groen, Sp.a, Open Vld HNM en HA) tegen N-VA Herentals en lijsttrekker Y. Van Camp voor aangetoonde overschrijding van de toegelaten verkiezingsuitgaven.

De Herentalse oppositiepartijen waren op 15 januari naar de Raad van State gestapt.

'Op 7 januari verklaarde de Raad voor Verkiezingsbetwistingen het bezwaarschrift van Open VLD HNM, Sp.a, Herentals-Anders en Groen met betrekking tot de gemeenteraadsverkiezingen 'ontvankelijk doch ongegrond', zegt advocaat Peter Verpoorten, tevens raadslid voor Groen.

'De lezing van de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen maakt duidelijk dat dit onderzoek op géén enkele manier gebeurd is.

De Raad heeft opvallend geweigerd een hele reeks door burgers verzamelde bewijsstukken te onderzoeken, veegt bewezen en vaststaande overtredingen van N-VA onder de tafel, en heeft zonder enige verantwoording talloze door verzoekers gevraagde onderzoeksdaden niet uitgevoerd.

Daarnaast verwijst de Raad naar 'bewijs' dat de rechters zelf op internet opgezocht hebben, zonder dat verzoekers de kans hebben gehad om zich daarover uit te spreken.

Tot slot neemt de Raad, zonder enig onderzoek en zonder dat er enig bewijs werd voorgelegd, uitspraken van N-VA Herentals voor waar aan.'

Wanneer de Raad van State uitspraak doet, is nog niet bekend. (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto