Een maand na de lokale verkiezingen zijn er in elke Vlaamse provincie nog wel enkele knelpunten : provincie Antwerpen.

Ook in Beerse, Borsbeek, Heist-op-den-Berg en Zoersel is het nog wachten op een nieuwe coalitie en/of burgemeester.

In Beerse werd oppositiepartij CDE-Vlim.be de grootste, maar verloopt de zoektocht naar partners moeizaam, aangezien de twee huidige coalitiepartijen N-VA en Beerse+ onder meer niet willen weten van het schrappen van het geplande nieuwe dienstencentrum, een van de voornaamste programmapunten van CDE-Vlim.be.

Heist-op-den-Berg tot slot was de voorbije weken het decor van flink wat partijtjes schaduwboksen. Provinciaal gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) ging eerst aan de slag als informateur en besloot dat er een coalitie mogelijk zou zijn van N-VA, Open Vld en Groen met nog een vierde partner, bij voorkeur Pro Heist.

Zo zou huidig burgemeester Luc Vleugels met zijn CD&V aan de zijlijn komen te staan.

Pro Heist, een sp.a-lijst met onafhankelijken, laat CD&V echter voorlopig niet vallen. Vleugels nam zelf tussendoor ook al verschillende initiatieven en gaf dinsdag nog aan dat CD&V samen met Pro Heist "een gezamenlijk, inhoudelijk project zal neerschrijven" dat als basis moet dienen voor een later bestuursakkoord. Alle andere partijen zijn uitgenodigd om vervolgens daarov er het gesprek aan te gaan, klinkt het.

N-VA is in de stad Antwerpen met 23 van de 55 zetels 'incontournable' voor een volgend bestuur aangezien geen van de andere partijen wil samenwerken met Vlaams Belang (6 zetels). Een voortzetting van de huidige coalitie met CD&V en Open Vld leek op verkiezingsavond de meest evidente optie, maar burgemeester Bart De Wever gaf aan dat die meerderheid nu wel erg nipt is geworden (28 zetels) en zette de deur open voor een "verzoening" met het Groen van Wouter Van Besien.

Groen had voor de verkiezingen echter verklaard niet met N-VA in zee te willen gaan en het water bleek ook de voorbije weken nog (te) diep. Ook een terugkeer van sp.a in het stadsbestuur blijft nog steeds een optie, al waren de socialisten eigenlijk de grote verliezer van de verkiezingen.

In Borsbeek is de situatie wel erg duidelijk: Iedereen Borsbeek (10 zetels) van burgemeester Dis Van Berckelaer kan alleen maar in zee met N-VA (9), aangezien Vlaams Belang (2) nog de enige andere partij met verkozenen is. In Zoersel is de N-VA van burgemeester Liesbeth Verstreken aan zet en lopen er gesprekken, maar Verstreken wil voorlopig niet kwijt met wie. (Belga)