In Antwerpen hebben maandag zes burgemeesters de eed afgelegd bij gouverneur Cathy Berx. Daarbij waren enkele opvallende figuren, zoals Kamerlid Dirk Van Mechelen (Open Vld) die aan een vierde termijn begint in Kapellen, en André Van de Vyver, de enige overblijvende Groen-burgemeester in Vlaanderen.

Dirk Van Mechelen maakte op 14 oktober van Kapellen weer een echt "blauw bastion" in een voor de rest behoorlijk geel gekleurde Antwerpse rand door een absolute meerderheid te behalen met zijn Open Vld.

Toch beslisten de liberalen om coalitiepartner N-VA aan boord te houden voor een wel erg ruime meerderheid van 23 op 29 zetels. N-VA moet het nu wel stellen met één schepenmandaat - voor Valerie Van Peel - in plaats van twee.

In Zwijndrecht bleef André Van de Vyver nipt in het zadel, hoewel N-VA over Groen sprong en de grootste partij werd. Groen slaagde er echter in om een coalitie te vormen met CD&V en sp.a voor een nipte meerderheid van 13 op 25 zetels. Elk van de drie partijen krijgt twee schepenen, naast Van de Vyver als burgemeester.

Ook CD&V'er Guy Van Hirtum (Westerlo) en de N-VA'ers Rik Frans (Stabroek), Frank Gys (Wommelgem) en Dorien Cuylaerts (Rijkevorsel) legden maandag de eed af. Ook zij waren allemaal momenteel al burgemeester. Cuylaerts hield in Rijkevorsel CD&V aan boord ondanks een absolute meerderheid voor N-VA.

In Westerlo deed Van Hirtum dat niet: zijn CD&V behaalde een absolute meerderheid en besliste om zonder de N-VA van onder meer Herman Wynants en Jan Ceulemans verder te gaan.

In Stabroek gaat de coalitie van N-VA en CD&V wel verder en in Wommelgem koos N-VA opnieuw voor Open Vld als partner. (Belga)