U bent hier

Verkoop gaspatronen verboden in Herentals en Arendonk : GAS-boete tot €350

Herentals | Kempen regio | Neteland
11.09.2019 - 22.29u
Door: Herman Gezelle

Lach-, butaan- en aanstekergas inademen blijft een erg gevaarlijke jongerenhype in de Kempen. Het zorgt voor overlast en heeft ook al dodelijke ongevallen als gevolg gehad. In Arendonk en Herentals is daarom beslist om de verkoop van de gassen te verbieden.

Wie dat verbod negeert, riskeert een GAS-boete tot €350.

Het inademen van gassen zoals lach- en aanstekergas gas zorgt voor een roes waar jongeren al langere tijd op kicken. In winkels als Action zijn ze vrij te koop. Maar wanneer de gassen foutief of te veel gebruikt worden, kunnen ze levensgevaarlijk zijn.

Ook in Kempense centrumsteden blijft de problematiek aanhouden. "Het probleem speelt zich op dit moment vooral af in Herentals, in de omgeving van het stadspark en het station", zei woordvoerder-commissaris Dirk Van Peer politie Neteland.

De gebruikers zijn meestal vrij jonge pubers, tussen 14 en 16 jaar.

Strenger optreden

Het lokaal bestuur van Herentals volgt het voorbeeld van Arendonk en wil de nieuwe wetgeving in het najaar ook opnemen in de politiecodex. "Vooral tijdens de zomermaanden hebben we gemerkt dat de hype opnieuw opflakkerde.

We hebben al sterk ingezet op handhaving om de overlast te vermijden, maar beslissen nu om strenger op te treden", zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). Ook in Herentals zullen er binnenkort dus boetes staan op het verhandelen van lachgaspatronen.

In de praktijk wordt er van verkopers verwacht dat ze proactief beslissen of de koper geen misbruik maakt van het gas.

"Aan vb. huismoeders die het patroon nodig hebben voor hun slagroomfles, kan het uiteraard wel verkocht worden, maar bij minderjarigen ligt dit heel anders", klinkt het. (pp-belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto