De verkozen president Joe Biden heeft in zijn overwinningsspeech vooral tot eenheid opgeroepen. Hij richtte zich daarbij ook duidelijk tot de aanhangers van Donald Trump. "Ik begrijp dat jullie teleurgesteld zijn, maar laten we elkaar een kans geven."

Hij wil naar eigen de verdeeldheid in het land aanpakken. "Luister weer naar elkaar. Bekijk elkaar niet als vijanden, want dat zijn we niet. Jullie zijn allemaal Amerikanen."

"Ik ben een trotse Democraat, maar ik zal een president voor alle Amerikanen zijn", zei Biden. "Voor de mensen die voor mij stemden en mensen die niet voor mij stemden. Ik zie geen rode of blauwe staten (de kleur van respectievelijk de Republikeinen en Democraten, red.).

Al meteen actie : Biden's website BuildBackBetter.com

Biden's website, BuildBackBetter.com, omvat vier prioriteiten voor het nieuwe presidentschap: Covid-19, economisch herstel, rassengelijkheid en klimaatverandering.

De website pakt uit met een zevenpuntenplan om de coronacrisis aan te pakken, waaronder "geregelde, betrouwbare en gratis testen" voor alle Amerikanen en een "efficiënte, rechtvaardige verdeling van geneesmiddelen en vaccins" eenmaal voorradig.

Eén punt behelst het samenwerken met gouverneurs en burgemeesters om een nationale mondmaskerplicht in te voeren.

"Het Amerikaanse volk verdient een dringende, robuuste en professionele aanpak van de toenemende crisis in de volksgezondheid en economie", zo citeert CNN.

Ik zie enkel de Verenigde Staten van Amerika."

Biden kondigde ook al aan wat hij als eerste zal doen. Maandag al zal hij naar eigen zeggen een groep wetenschappers en experten bij elkaar brengen om hem te helpen bij een plan om de corona-epidemie aan te pakken.

"Het plan wordt gebouwd op basis van wetenschap, mededogen, empathie en bezorgdheid." Wanneer hij dan president is - "op 20 januari" - zal het plan meteen worden uitgerold.

"Ik zal niets aan het toeval overlaten. Ons werk start met deze epidemie onder controle te krijgen." (VRTNWS)