Vlaams minister van Werk Hilde Crevits lanceert samen met VDAB drie nieuwe loopbaaninstrumenten die burgers helpen te ontdekken wat hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn.

Die instrumenten moeten helpen om meer beweging op de Vlaamse arbeidsmarkt te krijgen. Uit een recente analyse van VDAB blijkt dat de 20 meest voorkomende beroepen goed zijn voor pakweg de helft van alle beroepen waarin Vlaamse werkzoekenden geïnteresseerd zijn.

Dat is nefast voor de mobiliteit op de arbeidsmarkt. Zo verdringen werkzoekenden elkaar voor dezelfde jobs. Met 'Oriënt' bijvoorbeeld wordt artificiële intelligentie gebruikt om aan de hand van eenvoudige vragen iemand zijn/haar interesses te ontdekken en zo beter te oriënteren op de arbeidsmarkt.

Uit een recente analyse van VDAB blijkt dat ongeveer de helft van alle geregistreerde beroepsaspiraties geconcentreerd zitten in de 20 meest voorkomende beroepen.

56% van de vrouwelijke en 45% van de mannelijke werkzoekenden vinken beroepen aan uit de top-20 lijst van de meest populaire beroepen zoals magazijnmedewerker of administratief medewerker.

Dat is negatief voor de mobiliteit op de arbeidsmarkt: werkzoekenden verdringen elkaar voor dezelfde jobs en het bemoeilijkt de zoektocht van werkgevers die vacatures hebben voor andere beroepen. Een groot deel van de mogelijkheden die de arbeidsmarkt hen te bieden heeft, blijft voor veel mensen dus verborgen.

Bovendien blijven heel wat knelpuntvacatures vandaag nog steeds openstaan en dat terwijl er door de coronacrisis meer werkzoekenden zijn.

Eind augustus waren er zo'n 213.000 niet-werkende werkzoekenden, een stijging van 8,6% t.o.v. 2019. De krapte op de arbeidsmarkt mag dan iets minder fel zijn, ze is niet weg. Er is werk aan de winkel om de kloof te dichten tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

3 nieuwe loopbaaninstrumenten

Daar wil Vlaams minister van Werk Hilde Crevits samen met VDAB iets aan doen. Mensen moeten hun horizon durven verleggen, we moeten hen perspectief geven op alle mogelijkheden die er zijn en hen inspireren om een nieuwe opleiding te volgen, of om meteen te solliciteren voor nieuwe vacatures.

De drie nieuwe loopbaantools die minister Crevits en VDAB vandaag lanceren, helpen mensen om op een andere manier naar hun loopbaan te kijken.

1. Wat wil ik: oriënteer je op de arbeidsmarkt met Oriënt

Oriënt helpt iemand ontdekken welke beroepen bij hem of haar passen op basis van interesses. Deze tool gebruikt artificiële intelligentie om de relatie tussen vragen en beroepen te leren.

De test begint met vijf algemene vragen over iemand zijn interesses. Die eerste vragen zijn voor iedereen dezelfde. De vragen die daarna volgen, verschillen per gebruiker en zijn afhankelijk van de eerdere antwoorden en de beoordeelde beroepen. Het resultaat zijn concrete suggesties voor beroepen.

2. Wat kan ik: ontdek je mogelijkheden met Jobbereik

De tool Jobbereik toont alle beroepen waarvoor iemand zijn of haar competenties kan inzetten: de jobs die op dit moment binnen bereik liggen. Tegelijk geeft Jobbereik suggesties voor beroepen die realistisch zijn als je je competenties bijschaaft door bijvoorbeeld een opleiding te volgen.

Die vergelijking gebeurt ook op basis van artificiële intelligentie: als gebruiker maak je eerst je competentieprofiel aan op basis van je werkervaring. Die competenties vergelijkt Jobbereik met de belangrijkste competenties uit alle vacatures in de vacaturedatabank van VDAB.

3. Hoe stuur ik mijn loopbaan in de juiste richting: doe de loopbaantest

De Loopbaantest is een test met 30 vragen die een beter inzicht geven in iemand zijn of haar 'loopbaancompetenties'. Hoe bewust zijn mensen zich van competenties die nodig zijn voor een duurzame loopbaan?

Weten mensen voldoende goed wat hen op weg kan helpen in hun loopbaan? Na de test krijgt de gebruiker een score op 6 gebieden die gaan van inzichten in je kwaliteiten en waarden, tot kennis van de arbeidsmarkt en de balans tussen werk en privé.

Bij de resultaten staan meteen links naar loopbaantools die iemand kunnen helpen om zich op de minder scorende vlakken te versterken.

De drie loopbaantools moeten op termijn onderdeel worden van Mijn Loopbaan, het gepersonaliseerde online profiel op vdab.be. Op basis van gebruikerservaringen zullen de verschillende loopbaantools ook nog verder ontwikkeld worden.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: "Ik ben heel trots dat VDAB Jobbereik en Oriënt kan lanceren. Dat zijn state-of-the-art tools die de nieuwste technologie in HR combineren met de huidige nood op de arbeidsmarkt om de competentiekloof te dichten.

We willen mensen stimuleren om bewust na te denken over hun loopbaan en hun mogelijkheden. Misschien dat de resultaten hen wel verrassen. We hopen alleszins dat deze hulpmiddelen zoveel mogelijk burgers inspireren om een nieuwe opleiding te volgen of om te solliciteren voor een nieuwe job."

Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk: "Er is te weinig beweging op onze arbeidsmarkt. Ongeveer de helft van de mensen die zich aanmelden bij VDAB zijn geïnteresseerd in de 20 meest voorkomende jobs, terwijl er honderden verschillende jobmogelijkheden zijn.

Om daar verandering in te brengen lanceren we nu drie nieuwe loopbaantools. Met behulp van artificiële intelligentie willen we mensen beter oriënteren op de arbeidsmarkt en tonen welke mogelijkheden er zijn met de vaardigheden die ze hebben. Zo kunnen ze ook bewuster kiezen voor een job die bij hen past."

Meer informatie

De drie tools kan je vinden op onze website bij 'Welke job past bij me?'. Oriënt (oriënteren op basis van interesses) en Jobbereik (oriënteren op basis van skills/competenties) springen direct in het oog in het blauwe kader. De Loopbaantest vind je via 'Test jezelf', bij Loopbaantesten of ook via vdab.be/loopbaantest.

VDAB ontcijfert over beroepsaspiraties: https://www.vdab.be/sites/web/files/doc/trends/ontcijfert2020nr40.pdf