Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering beslist om de looptijd van de corona hinderpremie voor ondernemers die hun locatie verplicht moeten sluiten te verlengen. Daarnaast komt er een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro voor ondernemingen met groot omzetverlies.

Stilaan komt de economie op gang. Bedrijven en winkels zijn opnieuw open, markten zijn gestart en ook kappers en contactberoepen zijn weer aan de slag. Een groot deel van de horeca mag vandaag opnieuw starten. Toch kunnen nog niet alle zaken opengaan en zal voor veel ondernemingen de omzet beperkt blijven door de maatregelen die men moet naleven.

De huidige regelgeving voorziet het aflopen van de corona hinderpremie op 12 juni. In maart kon niemand voorspellen dat de beperkende maatregelen zolang zouden duren.

Daarom heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist dat er een verlenging komt van de looptijd van de hinderpremie voor wie verplicht gesloten moet blijven.

Dat betekent dat de wellnesscentra en sauna's, de speelautomatenhallen, de pretparken en binnenspeeltuinen, de bioscopen, discotheken en dancings, zwembaden en foorkramers een beroep kunnen doen op de dagpremie van 160 euro per extra sluitingsdag.

Ook marktkramers die door de beperking van 50 kramen per markt niet kunnen starten, kunnen een beroep doen op de premie. De premie wordt toegekend tot het moment waarop de fysieke locatie van de onderneming kan heropenen op basis van een beslissing van de Veiligheidsraad.

Aanvullende compensatiepremie

De beperkende maatregelen die opgelegd werden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werken voor veel ondernemingen nog steeds door, waardoor er langdurige impact op de omzet is.

Zeker voor de sector van de evenementen is de impact nog steeds heel groot. Ook voor bedrijven en winkels die recent opnieuw gestart zijn, is het effect op de omzet op dit moment niet te onderschatten omdat ze capaciteitsbeperkingen moeten naleven. We voorzien nu in een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro.

De extra premie kan gelden voor alle ondernemingen die in aanmerking kwamen voor de eerste compensatiepremie én voor ondernemingen die een beroep konden doen op de hinderpremie en ondertussen opnieuw open zijn.

De voorwaarde is een omzetverlies van minstens 60% in een periode van 1 maand vanaf de heropening ten opzichte van een referentieperiode vorig jaar. Voor winkels gaat het om de periode van 11 mei tot 11 juni, voor horeca ondernemingen bijvoorbeeld gaat het om de periode van 8 juni tot 8 juli.

Het omzetverlies moet aangetoond kunnen worden aan de hand van dagontvangsten, geleverde prestaties of de tijdsregistratie. Daarnaast moet de onderneming ook effectief openen en de activiteiten heropstarten.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: "Stilaan start de economie weer op. Toch zijn er nog een aantal ondernemingen die de deuren niet mogen openen. Zij kunnen nu nog langer rekenen op de hinderpremie zodat ze ook de komende periode ondersteuning krijgen.

Voor ondernemingen die wel al open zijn of mogen openen, maar een zwaar omzetverlies hebben voorzien we in een aanvullende compensatiepremie. Het is belangrijk om ons economisch weefsel te ondersteunen. We hebben onze ondernemers nodig om de komende maanden en jaren opnieuw economische groei te kennen."