U bent hier

Vermeende pyromaan van Kempense brandstichtingen was hoofdverdachte van 23 branden in jaren 90, maar blijft ontkennen (4)

Herentals | Kempen regio | Laakdal regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
10.04.2019 - 15.01u
Door: Lex Verellen

De raadkamer in Turnhout heeft dinsdag de aanhouding van Dieter K. onder elektronisch toezicht bevestigd. De man wordt verdacht van brandstichtingen van de voorbije weken in Meerhout en Herentals.  Hij blijft ontkennen.

K. is geen onbekende: hij was verdachte nummer één bij meer dan twintig brandstichtingen tussen 1993 en 1995 in Hemiksem. In 2004 brandde het huis van zijn ouders in Hemiksem af, ook toen werd hij in verdenking gesteld. Hij kwam steeds vrij bij gebrek aan bewijzen.

Tussen december 1993 en mei 1995 leefden de bewoners van de Valkenisseweg in Hemiksem in angst: er was een pyromaan aan het werk die maar liefst 23 keer brand stichtte in de straat.

Dieter K., toen een twintiger, was enkele maanden voor de branden met zijn ouders in de straat komen wonen, en kwam als hoofdverdachte uit het onderzoek. Hij zat zes maanden in voorhechtenis, maar werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen.

Tien jaar later, in april 2004, woedde er opnieuw een zware brand in de Valkenisseweg. Dit keer op nummer 29, het ouderlijk huis van K. De woning brandde volledig af. Dieter K., op dat moment 31 jaar oud, werd alweer aangehouden, maar hij ontkende de feiten in alle talen.

Niet genoeg bewijslast

Omdat er ook toen niet genoeg bewijslast was, werd K. door de kamer van inbeschuldigingstelling (Ki) drie weken na zijn aanhouding vrijgelaten. De bewoners van de Valkenisseweg reageerden destijds geschokt, en vreesden dat de brandstichtingen en pesterijen opnieuw zouden beginnen.

Al die tijd bleef het stil rond de vermeende pyromaan. Tot afgelopen week, toen Politiezone Neteland een 46-jarige man uit Meerhout oppakte. Donderdagavond 3 april raakte in de volkstuinen aan de Olympiadelaan een caravan volledig vernield.

Even later merkte de politie nog een in brand gestoken afvalcontainer op aan het station van Herentals. Dezelfde avond nog werd op het perron een man aangetroffen die zich verdacht gedroeg.

De man werd gearresteerd en blijkt nu Dieter K. te zijn. De link met de reeks brandstichtingen in zijn woonplaats Meerhout eind maart, werd snel gelegd.

Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.

Bron GVA - 10/04/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto