Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vernieuwd kruispunt Veedijk met Steenweg op Gierle opent vrijdag

Gierle

Sinds begin augustus werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de volledige herinrichting van het kruispunt van de Steenweg op Gierle (N140) en Veedijk.

In samenwerking met de gemeente Vosselaar werd het kruispunt, dat de belangrijkste invalsweg is naar de industriezone Veedijk in Turnhout, onder handen genomen. De heraanleg verliep vlot en nadert zijn einde. In de loop van vrijdag 4 november kunnen alle weggebruikers gebruikmaken van het vernieuwde kruispunt dat veiliger en overzichtelijker is.

Het kruispunt is de belangrijkste toegangsweg naar de industriezone Veedijk in Turnhout, maar was niet aangepast aan de verschillende verkeersdoorstromen die er passeren. Het wegdek was verouderd en de fietspaden die vlak langs de rijweg liggen, waren te smal. Hierdoor voldeed het kruispunt niet meer aan de veiligheidsnormen en was een herinrichting noodzakelijk.

Dagelijks passeren vele vrachtwagens van en naar de E34 samen met fietsende scholieren dit gevaarlijke kruispunt. De nieuwe verkeerslichtenregeling vermijdt conflicten tussen doorgaand fietsverkeer en het afslaand (vracht)verkeer van de industriezone Veedijk naar de E34 en omgekeerd. Elke tak van het kruispunt heeft bovendien een aparte rechtsafslagstrook gekregen en een gecombineerde rechtdoor- en linksafslagstrook. Hierdoor is er voldoende ruimte voor (vracht)verkeer om voor te sorteren en de draaibewegingen binnen de grenzen van de rijweg te maken.

Zo kan het verkeer hier vlot doorstromen en worden structurele files vermeden. Ook de vrijliggende fietspaden van twee meter breed aan zowel de N140 als aan Veedijk en de fietsoversteken op het kruispunt verhogen opmerkelijk de veiligheid van de fietser. De bushalte werd ook toegankelijker aangelegd volgens de meest recente normen van De Lijn. Tot slot werd aan het kruispunt ook ruimte voorzien om hier op termijn een Hoppinpunt in te richten waarbij ook een deelfietsensysteem aangeboden zal worden”, verduidelijkt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. 

4 november opent vernieuwd kruispunt
Op donderdag 3 november worden de portieken van de verkeerslichten geplaatst. In de loop van vrijdag 4 november kunnen voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer gebruikmaken van het vernieuwd kruispunt. De werken verliepen vlot en hebben in totaal ongeveer drie maanden geduurd.  Foto © AWV

Gierle

Deel dit artikel