De Heistse bib kreeg in juni een fikse opfrisbeurt! De centrale ruimtes werden heringericht en je kan vanaf nu gebruik maken van zelfuitleenbalies. Met deze zelfuitleenbalies wordt het proces van het uitlenen (materialen lenen, terugbrengen, ...) geautomatiseerd. Hierdoor krijgen de medewerkers van de bib meer tijd voor persoonlijke dienstverlening en begeleiding. Je kan met al je vragen bij hen terecht.

De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg keurde op 30 juni naar aanleiding van de herinrichting een nieuw dienstreglement en nieuw retributiereglement goed voor de Heistse bibliotheek.

Nieuw dienstreglement
Een greep uit de vernieuwde dienstverlening:
- Je kan kiezen uit twee mogelijkheden om materialen uit te lenen: met je elektronische identiteitskaart of met je bibpas.
- Je kan maximaal 15 materialen meenemen, ongeacht de soort, en deze uitleen is voortaan gratis.
Studenten, leerkrachten en verantwoordelijken van instellingen kunnen tot 40 materialen uitlenen ongeacht de soort.
- De digitale dienstverlening wordt verder uitgebouwd met onder andere online verlengingen, reservaties van aanwezige werken, raadpleging van het krantenarchief en een nieuwe catalogus en website. De tweede aanmaning wordt net zoals de eerste voortaan via mail verstuurd.

Nieuw retributiereglement
Het nieuwe retributiereglement bevat de nieuwe financiële regeling:
- Het jaarlijks lidgeld bedraagt vanaf 12 jaar tot en met 17 jaar 2,50 euro en vanaf 18 jaar 5 euro.
- Maningsgelden worden 0,10 euro per materiaal per dag te laat.
Uitzonderingen hierop zijn kinder- en jeugdjuryboeken, interbibliothecair leenverkeermaterialen en sprinters, hiervoor betaal je 0,50 euro per dag te laat.
- Een extra toegang kost 3 euro.
- De kostprijs voor interbibliothecair leenverkeer bedraagt 2 euro per aangevraagd materiaal.
- De waarborg voor personen zonder gekend Belgische domicilie wordt verhoogd naar 100 euro.

Zelfuitleen en herinrichting
Met de zelfuitleenbalies kan je voortaan zelf alle boeken en audiovisueel materiaal inleveren, verlengen en ook uitlenen.
Wanneer je de bib binnenkomt, zie je een grote nieuwe balie voor de materialen die je wil inleveren (IN). Daar leg je je materialen één voor één op de balie voor een scherm, en de computer doet de rest van het werk: het materiaal gaat van je kaart af. Cd's en dvd's mag je na inleveren in een aparte inleverschuif naast het scherm droppen, je boeken leg je in de boekenwagens naast de balie.

De boeken worden regelmatig uit die wagens gehaald en terug in de bib geplaatst, maar je kan natuurlijk al even snuisteren in wat de mensen voor je gelezen hebben en er iets uit kiezen.
Je ziet rondom je een aantal kasten met de nieuwste materialen. Als je iets gereserveerd hebt en je hebt bericht gekregen dat je het mag ophalen, dan kan je het zelf vinden in de kast van de reserveringen en onmiddellijk uitlenen.

In de leeshoek krijgen de tijdschriften en kranten een gloednieuw meubel waar je gemakkelijk een overzicht van het aanbod van tijdschriften krijgt. Daarnaast zal de leeshoek ook een grote leestafel hebben, waar je bijvoorbeeld makkelijk een krant kan openslaan of met je laptop kan werken. Er is ook gratis wifi.

Wil je gewoon werken aan een vaste pc? Dat kan nog steeds in de bib! Je kan een computer reserveren voor maximaal 2 uur per dag. De pc's krijgen een plaatsje in de discotheekafdeling.

Als je je keuze gemaakt hebt, kom je terug naar de inkomruimte en ga je naar de nieuwe balie voor het uitlenen (UIT). Hier kan je je bibliotheekpas of identiteitskaart inscannen en verlengen wat je nog thuis hebt (tenzij het materiaal gereserveerd is voor iemand anders). Verder kan je materialen inscannen om uit te lenen door ze één voor één op de balie te leggen. Vergeet dus niet je bibpas of identiteitskaart mee te nemen naar de bib als je materialen wil uitlenen!

Is het tijd om je jaarlijkse lidmaatschap te betalen of bracht je een aantal materialen te laat binnen? Dan kan je betalen aan de betaalautomaat. Dat kan met Bancontact of gewoon met briefjes of munten. De betaalautomaat vind je naast de ingang, aan het begin van de nieuwe leeshoek.

Is het toch niet helemaal duidelijk wat je waar moet doen? De medewerkers van de bib staan steeds klaar om je te helpen en wegwijs te maken!

Dit project kwam tot stand met financiële steun van de provincie Antwerpen.