In de eerste aflevering van het vernieuwde "Terzake" aanstaande maandag pakt het actualiteitenmagazine meteen met een grote naam uit. Presentator Kathleen Cools heeft de beroemde wetenschapper Stephen Hawking gevolgd bij zijn bezoek aan België en kon hem ruim twee uur interviewen.

"Terzake" verschuift vanaf volgende week naar de late avond, zo rond 22.45 uur. "We hopen dat veel mensen wat langer zullen opblijven, maar we zullen ook digitaal te zien zijn voor en na de uitzending", zegt Annelies Beck, die het programma in een beurtrol met Cools zal presenteren. "Terzake" zal telkens bestaan uit een gesprek van minstens vijftien minuten en een reportage die actueel is maar ook "de waan van het moment overstijgt".

De ambities zijn niet min. Het diepgaande gesprek moet kritisch blijven, maar ook in een rustige sfeer verlopen. "Zo kan de gast praten op een manier die je op andere plekken niet hoort", dixit Beck. Voor de keuze van gasten leggen de programmamakers de lat hoog. "We mikken ook op internationale gasten. Het zal niet met om het even wie zijn."

De reportages zullen dan weer "geen haastwerk" zijn en mogen iets langer duren. Ook onderzoeksjournalistiek wordt belangrijker.

De toon wordt meteen gezet met een tweedelige reportage over Stephen Hawking die maandag en dinsdag wordt uitgezonden. Cools kon Hawking ontmoeten tijdens een bezoek aan KU Leuven.

"Het is de meest bijzondere ontmoeting geworden die ik ooit op professioneel vlak heb gehad", zegt Cools. "Hij is echt de rockster van de natuurkunde. Het is uitzonderlijk dat we hem zo lang konden interviewen, want normaal gunt hij enkel aan de BBC zo'n interview. We zijn dan ook zeer trots." (vrt)