Om het fietscomfort te verhogen voert het Agentschap Wegen en Verkeer vanaf 9 december enkele structurele ingrepen uit op een gedeelte van de Ringlaan (N13) in Herentals. Het gaat ook om een versmalling van de rijbaan voor de voertuigen.

De fietssnelweg op de Ringlaan wordt er vernieuwd. De werken starten donderdag en zullen zo'n 10 dagen duren. 

Het fietspad aan de kant van het Albertkanaal maakt deel uit van de fietssnelweg F5 tussen Antwerpen en Hasselt, maar voldoet nog niet aan de vereiste kwaliteitsnormen, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

'Over een afstand van een kilometer vanaf het kruispunt met de Lierseweg en Hemeldonk tot aan het kruispunt met de Herenthoutseweg wordt het fietspad daarom vernieuwd.

Bredere, veiligere en comfortabelere fietssnelweg op Ringlaan

'Door het aantal rijstroken op een gedeelte van de Ringlaan te verminderen naar één rijstrook in elke rijrichting, komt er ruimte vrij voor het verbreden van het fietspad naar drie meter aan de kant van het Albertkanaal.

Bovendien worden fietsers op het nieuwe dubbelrichtingsfietspad afgeschermd van het autoverkeer door middel van betonnen veiligheidsblokken.'

Om te zorgen voor een vlotte fietsverbinding wordt ter hoogte van de Herenthoutseweg het vernieuwde dubbelrichtingsfietspad met het jaagpad verbonden.

Op het kruispunt met Hemeldonk wordt een veilige overgang naar de fietssnelweg gemaakt en krijgen fietsers bijkomende (opstel)ruimte. Al deze ingrepen vormen een aanzienlijke verbetering van het rijcomfort en de veiligheid van de fietsers.'

Werken starten donderdag 9 december

Op donderdag 9 december start de aannemer met de aanpassingswerken op de Ringlaan aan de kant van het kanaal en dit vlak na het kruispunt met de Lierseweg-Hemeldonk tot aan het kruispunt met de Herenthoutseweg.

De werken duren ongeveer 10 dagen. Vermoedelijk is de aannemer klaar tegen maandag 20 december.

Omleiding gemotoriseerd verkeer via E313 bij werken

Tijdens de werken is er vanaf het kruispunt met de Herenthoutseweg enkel verkeer mogelijk langs de werfzone richting het kruispunt met de Lierseweg.

Omgekeerd, om naar Lille, Kasterlee of Olen te rijden, volgt het verkeer een omleiding via de E313 vanaf afrit 20 Herentals-West tot aan afrit 22 Herentals-Oost om vervolgens de Koning Boudewijnlaan (N152) te nemen richting Ringlaan Herentals.

Voor het fietsverkeer is de hinder beperkt.

In de werfzone is het fietspad afgesloten, maar fietsers kunnen het fietspad aan de overkant van de Ringlaan gebruiken. Daar is fietsverkeer dan in beide richtingen toegestaan.

Duurzame verbetering van fietsinfrastructuur

Dit jaar voert AWV verspreid over heel de provincie Antwerpen een 13-tal gelijkaardige projecten uit, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen te verbeteren.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters: "Ik investeer ruim 11 miljoen euro in de Antwerpse fietsinfrastructuur. Verspreid over de provincie worden veilige en comfortabele fietspaden aangelegd.

Dat is nodig om verplaatsingen met de fiets alle kansen te geven. We willen de fietstendens die het afgelopen jaar ontstaan is, vasthouden en stimuleren.

Voor dit fietsproject in Herentals is €380.000 voorzien, besluit Lydia Peeters.'

Op de tekening : omleiding voor gemotoriseerd verkeer richting Lille, Kasterlee en Olen tijdens werken op Ringlaan / AWV - foto's Johan Temmerman/ NNieuws.