De triagecentra staan onder druk. Het massaal screenen en testen op COVID-19 na de terugkeer uit vakantie en bij het begin van het schooljaar is een enorme uitdaging voor de gezondheidszorg.

De Thomas More-hogeschool helpt een handje door derdejaars Verpleegkunde stage te laten lopen in de triagecentra van Lier, Turnhout en Mechelen en omgeving.

In Lier starten er op 28 september Thomas More-studenten in het triagecentrum van Huisartsenkring Pallieterland & Omgeving.

'De studenten ondersteunen de werking op verschillende manieren: niet alleen door testen uit te voeren, maar ook bij het informeren en ontvangen van de mensen, door bij de administratie te helpen enz. Zo krijgen ze ook een volledige en inhoudelijk uitdagende opdracht', zegt stagecoördinator Peter Vervoort.

In Lier is de druk op het triagecentrum trouwens hoog. Het centrum werkt dan ook enkel op afspraak.

'In Turnhout hebben we spontaan het initiatief genomen om onze hulp aan te bieden aan de huiswachtenpost Turnhout', zegt stagecoördinator Sofie Goderis. 'Daar werd enthousiast op gereageerd en we hebben meteen samen een proefproject opgezet.

Vanaf 28 september lopen er studenten stage in de screeningstraat, in de triage en in het preventiecentrum op Campus Blairon. Studenten hebben zich vrijwillig kandidaat kunnen stellen om hier deel van uit te maken. Er kwam snel positieve respons.'

Ook studenten van Campus Mechelen worden binnenkort ingeschakeld bij de triage. 'We hebben alvast onze hulp aangeboden voor de triage in de regio's Mechelen, Vilvoorde en Heist', zegt docente en studentencoach Annelies De Bruyne. 'De concrete inzet en planning van studenten wordt in de komende dagen uitgewerkt.'