Heel wat BV's namen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, al dan niet voor de eerste keer. Ex-voetballer Jan Ceulemans raakte voor N-VA verkozen in Westerlo, ex-doelman Filip De Wilde deed hetzelfde in Zele. Acteur Mark Tijsmans mag naar de Antwerpse gemeenteraad voor N-VA. Zijn collega Dirk Tuypens is voor PVDA verkozen in Mechelen.

Acteur Filip Peeters is verkozen in de gemeenteraad van Boechout, waar hij opkwam op de lijst 't Dorp. In Destelbergen raakte ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste naar de gemeenteraad voor Open Vld. Chris Van Tongelen van de Romeo's is verkozen op de burgemeesterslijst in Putte.

Bekend zijn is geen garantie op succes: Zo zullen de Blind Getrouwd-kandidaten Mike Van Ryssel (N-VA Evergem) en Aljosja Van der Straeten (sp.a Brugge) niet te zien zijn in de gemeenteraad. Ook FC De Kampioenen-actrice Loes Van den Heuvel (Groen Keerbergen) raakte niet verkozen. Acteur Ben Rottiers en actrice Mitta Van der Maat stonden op de lijst van PVDA in Antwerpen, maar haalden geen zetel.

Voor andere BV's waren het niet de eerste verkiezingen: Walter De Donder, die de burgemeester speelt in Samson en Gert, is terug verkozen in Affligem. De Donder is daar nu al burgemeester. Walter Grootaers, zanger van de Kreuners, is al sinds jaar en dag schepen in Lier is en terug verkozen. Zangeres Margriet Hermans, ooit parlementslid voor Open Vld, stond tweede op de lijst LB18 in Oud-Turnhout, maar raakte niet verkozen.

In Wallonië stonden heel wat ex-voetballers op de lijst. Walter Baseggio, ex-Anderlecht, raakte verkozen in Tubeke. In Ans bij Luik haalde Raphaël Quaranta (FC Luik, Antwerp en Standard) een zetel voor de PS, sasmen met ex-tafeltennisser Philippe Saive.

Ex-doelman Logan Bailly kwam op voor de MR is Moeskroen, maar haalde het niet. Ook gewezen nationale doelman Gilbert Bodart raakte niet verkozen. Hij stond op de provincieraadslijst van "La Droite" in Luik.

Jean-Denis Lejeune, vader van Dutroux-slachtoffer Julie, is als lijsttrekker op de lijst IC in Flémalle verkozen met meer dan 1.000 voorkeurstemmen. Ex-procureur in de zaak-Dutroux Michel Bourlet kwam voor Ecolo op in Paliseul, maar zijn lijst haalde geen enkele zetel.

In Brussel stond ex-Anderlechtspeler Georges Heylens op de lijst PS-sp.a-cdH in Elsene, maar hij raakte niet verkozen. (Belga)