De verslagenheid bij de circa 1.000 personeelsleden van Umicore is groot na de ontploffing van donderdagvoormiddag waarbij 2 werknemers om het leven kwamen.   Het gaat om de 27-jarige Bob V.d.W. uit Olen en de 54-jarige Marc B. uit Geel. Beiden waren bezig met laswerken in een tank, met daarin resten van een chemisch product.  Op een bepaald ogenblik ontploften de gassen. Beide arbeiders werden van de zes meter hoge silo geblazen. Ze hadden geen schijn van kans.

De arbeiders van de late ploeg werden opgevangen door leden van de directie en wie het wou kreeg bijstand van de Dienst Slachtofferhulp. De productie stond voor de rest van de dag op een laag pitje en ook vrijdag zal dat mogelijk nog zo zijn.

Specialisten van het bedrijf onderzoeken wat er kan fout gegaan zijn.

Op sociale media drukken werknemers van andere bedrijven hun medeleven uit over de familie en collega's van de omgekomen werknemers.

Umicore voert veiligheid hoog in het vaandel. Dat bleek begin oktober van vorig jaar nog tijdens een grootscheepse rampenoefening in het bedrijf. De directie ging er prat op dat er al meer dan een jaar geen arbeidsongeval was gebeurd.

Het laatste dodelijke arbeidsongeval bij Umicore dateert al van meer dan 21 jaar geleden.

Foto: archief, een brandweeroefening op Umicore / Nnieuws.