Zo'n 20 jaar geleden is The Very Big Band ontstaan uit de Geelse Yellow City Big Band , o.l.v. Jan Van Giel en Bert Van Daele en de L&L Big Band uit Herenthout o.l.v. Luc Lambrechts.

Jan Van Giel werd de pianist van de fusieband en tezamen met Jan Muës ook huiscomponist. Luc werd vaste dirigent van de groep. Dankzij deze heren groeide de band uit tot een vaste waarde in het Belgische Big Band landschap.

Door de jaren heen hebben verschillende vrijwilligers, bestuursleden, dirigent en muzikanten samengewerkt om tot de nodige muzikale hoogtepunten te komen. Het jaarlijks voorjaarsconcert in cc 't Schalike was voor een ruim publiek iets om naar uit te kijken.

De bigband maakte er tevens een punt van om tijdens deze concerten een gekend solist te begeleiden zoals o.a. Jef Neve, Bert Joris, Frank Deruyter en Bart Van Lier.

Daar The Very Big Band steunt op de inspanningen van vrijwilligers zowel wat bestuur als muzikanten en dirigent betreft, zijn wijzigingen in de samenstelling wel eens aan de orde. Zo kwamen er door toeval dit voorjaar plots een heel aantal plaatsen vrij en moest er dringend gezocht worden naar vervangers. Tijdens de verlofperiode werd er druk overleg gepleegd zodat er vandaag, bij de aanvang van het nieuwe seizoen, een gemotiveerd nieuw bestuur klaar staat tezamen met een nieuwe dirigent.

Nieuwe dirigent en nieuw bestuur

Ze hebben niemand minder dan Nico Schepers kunnen overtuigen om als dirigent de Big Band muzikaal te begeleiden. Nico is vooral gekend als uitmuntend trompettist en behoort bij de top van de Belgische Jazzmuzikanten.

Het vernieuwde bestuur wordt vanaf nu voorgezeten door Jochen Van Laere. Als trombonist maakt hij al enkele jaren deel uit van The Very Big Band. De nieuwe voorzitter wordt bijgestaan door ondervoorzitter Jan Goossens, secretaris Gerda Wellens en penningmeester Dirk Van Reusel. Verder wordt het bestuur aangevuld met een verantwoordelijke voor sponsoring in de persoon van dr. Huguette Vereycken en nog twee vertegenwoordigers van de muzikanten, Jan Muës en Eric Rits.

Een nieuwe start

Al deze wijzigingen zorgen natuurlijk voor een nieuw elan. Zo zal de nieuwe dirigent zeker een aangepast repertoire meebrengen en door zijn ervaring in verschillende bands en genres, zijn eigen stempel drukken op de sound van het orkest. Hij wil ook dat er meerdere optredens/concerten worden gegeven tijdens het seizoen.

Zo staan nu al volgende concerten op de agenda: Den Hemel in Zichem, De Knoet in Aarschot, USA jazzclub in Antwerpen, De Singer Rijkevorsel en uiteraard het eigen voorjaarsconcert in 't Schalieke. Meer info wat betreft data en uren kan je vinden op de Facebook pagina en weldra ook op de vernieuwde website www.theverybigband.be

Door de verhuis van de maatschappelijke zetel naar Herentals en de aanwezigheid van 2 Herentalsenaren (Jochen en Jan) in het bestuur, zal The Very Big Band zich zeker ook meer inbedden in Herentals.