U bent hier

Veteranen meest succesvol in Bundesliga

Internationaal | Nationaal
30.04.2016 - 17.49u
Door: Herman Gezelle

In België en Nederland worden de competities steeds jonger. Maar in welke Europese competitie zijn de meeste veteranen te vinden? En waar zijn de beste spelers op leeftijd te zien?

In de Belgische Jupiler Pro League en de Nederlandse Eredivisie zijn ze steeds schaarser: spelers op leeftijd met een rugtas vol ervaring. Met Timmy Simons bij Club Brugge - die er op zijn 39e nog wel een seizoen aan wil plakken - en Dirk Kuijt bij Feyenoord (35 jaar oud) zijn er uitzonderingen, maar de Belgische en Nederlandse competitie worden steeds jonger.

Vorig jaar was de gemiddelde leeftijd van alle spelers op het hoogste Belgische niveau 23,8 jaar. In de Nederlandse Eredivisie was de gemiddelde leeftijd van de spelers met 23 jaar en 10 maanden zeer vergelijkbaar.

Waar zijn de veteranen?

De vraag is waar de oudere spelers dan wel onder contract staan. In dit uitgebreide overzicht kun je zien in welke Europese topcompetities spelers geboren voor 1981 te zien zijn, oftewel spelers van 35 jaar en ouder.

Uit de cijfers blijkt dat de veteranen vooral in de Franse en de Italiaanse competitie zeer gewaardeerd worden. Als je kijkt naar de basisopstellingen van dit seizoen is in de League 1 bijvoorbeeld 5% van de eerste elf geboren voor 1981 en in de Serie A 4%. In La Liga en de Bundesliga is dat maar 1%.

Succesvolle veteranen

Maar in welke competitie zijn de oudste spelers ook succesvol? Dat is de Bundesliga. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de cijfers van het aantal doelpunten en assists per wedstrijd dan zijn spelers geboren voor 1981 in Duitsland van meer waarde dan in Spanje en Engeland.

Een verklaring voor dat feit kan het wedstrijdschema zijn. De Bundesliga heeft achttien teams tegenover twintig in Spanje en Engeland. Dat scheelt al vier duels in een jaar. Daarnaast heb je in Engeland twee bekertoernooien met replays, en - het allerbelangrijkste - wordt er de hele winter doorgespeeld.

Waar Pep Guardiola met Bayern München afgelopen winter maar liefst een winterstop had van 20 december tot 22 januari en een rustig trainingskamp kon beleggen in de zon van Qatar, had Liverpool bijvoorbeeld gemiddeld slechts 2,9 dagen rust tussen de wedstrijden van begin december en eind januari! Een enorm verschil dat een reden kan zijn voor de cijfers.

Dus wil je naast de jonge talenten van België en Nederland weer eens naar wat ervaren mannen aan het werk zien, dan moet je bij het Franse en Italiaanse voetbal zijn. En wil je de oudere spelers ook zien schitteren, dan is de Bundesliga de juiste competitie om op in te schakelen.

Foto Timmy Simons credit sport.be

imageMeer nieuws

Toneelstuk laat 60.000 Vlaamse leerlingen praten over pesten

Kempen regio | Vlaanderen 27.10.2020 - 10.59u movie (1) reading time1min

Theatermaker Arnaud Vandermeiren werkt aan een theaterstuk, spel en workshop 'Over Pesten'. Daarmee wil de acteur, vroeger zelf slachtoffer van pesterijen, de komende vijf jaar ruim 60.000 Vlaamse scholieren leren praten over pesten.

Vanaf september 2021 wil hij met het project naar middelbare scholen, jeugdbewegingen, culturele centra en de welzijnszorg trekken.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto