U bent hier

"Vicit vim virtus : de moed heeft het geweld overwonnen"

Nationaal | Vlaanderen
25.05.2014 - 20.09u
Door: Herman Gezelle
"Vicit vim virtus": de moed heeft het geweld overwonnen. Dat waren de eerste woorden van de grote overwinnaar van deze verkiezingen, N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Nooit is er met meer macht geprobeerd om de Vlamingen van de wijs te brengen maar de Vlamingen hebben gekozen, ze hebben gekozen voor verandering."

Op de tonen van "Euphoria" kwam N-VA-voorzitter Bart De Wever de zaal binnen waar hij zijn partij toesprak, geflankeerd door de andere kopstukken van zijn partij. Eén op de drie Vlamingen heeft voor ons gekozen, zei De Wever, en daarmee "hebben we een sterk democratisch mandaat" gekregen en "dragen we een enorme democratische verantwoordelijkheid".

De partij zal zo snel mogelijk op zoek gaan naar partners om een Vlaamse coalitie te vormen, vervolgde De Wever. "Onze opdracht is niet eenvoudig. Als grootste partij zullen wij zo snel mogelijk de nodige contacten leggen om deze partners te zoeken. Op basis van de uitslagen menen we dat deze partners kunnen gevonden worden. Wij willen dan ook zo snel mogelijk aan tafel om een sterke coalitie te smeden. Een logische, sterke coalitie voor Vlaanderen."

Ook op federaal niveau wil de partij het initiatief nemen. "Wij moeten de belangen van Vlaanderen ook op het federale niveau veilig stellen. Want, laat ons eerlijk zijn, de situatie federaal is zo mogelijk nog moeilijker geworden. Het oordeel van de Vlaamse democratie en de Franstalige democratie was nog nooit zo uiteenlopend. Wij willen geen lange politieke crisis."

Maar voordat de partij aan deze opdracht begint, wil ze stilstaan bij wat er vandaag is gebeurd. De Wever schuwt daarbij geen grote woorden. "Ik weet dat velen onder jullie gebibberd hebben de laatste twee weken. Maar we hebben het gedaan vrienden, we hebben het gedaan: wij zijn met vlag en wimpel de grootste partij van het land. Wij schrijven vanavond geschiedenis. De geschiedenis van een Vlaanderen dat rechtop loopt, een Vlaanderen dat zelfbewust zijn eigen toekomst kiest."

De Wever eindigde zijn speech niet in het Latijn, maar met een eenvoudig dankwoord: "dankuwel". (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto