De lokale politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout heeft bij controleacties op Reggae Geel afgelopen weekend vier dealers betrapt en laten voorleiden bij de onderzoeksrechter.

Zo'n 124 festivalgangers werden betrapt op het bezit van gebruikershoeveelheden drugs. Het ging hoofdzakelijk om cannabis, aldus de politie, maar er werd ook LSD gevonden en één persoon die onder inloed daarvan was moest zelfs naar het ziekenhuis worden gebracht.

De politie hield ook één persoon gerechtelijk aan op verdenking van verkrachting. Vijf festivalgangers werden bestuurlijk aangehouden voor openbare dronkenschap of ordeverstoring. Eén persoon zat dronken achter het stuur. Tot slot werden er dertien aangiftes gedaan van gauwdiefstallen, voornamelijk van portefeuilles en g sm's.

De drugsbezitters kregen telkens een voorstel voor een minnelijke schikking van 75 euro voor cannabis of 150 euro voor andere drugs, ter plaatse te betalen. Bijna allemaal maakten ze daar gebruik van. Voor de niet-betalers werd een proces-verbaal opgesteld met het oog op een strafrechtelijke vervolging.

Het lokale politiekorps kreeg ondersteuning van drughonden van de federale politie en bijstand van andere politiezones. De controles vonden plaats aan de ingang van het festivalterrein en de camping. Zondag werden bij een verkeersactie trouwens ook nog eens tien bestuurders gevat die onder invloed van drugs naar huis wilden rijden. (Belga)