Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vier jaar na COVID-19: "De kans op een nieuwe pandemie is 100 procent" - China podcast VRTNWS

China - foto VRTNWS

Vier jaar na de uitbraak van het coronavirus is de kans op een nieuwe pandemie volgens virologen erg groot. Dat zeggen ze in de nieuwe aflevering van de podcast "China voorbij de muur".

Daarin onderzoeken VRT NWS-experten Tom Van de Weghe en Veerle De Vos welke lessen China uit de pandemie heeft getrokken.

 

Er gaat geen dag voorbij of China zit in het nieuws.

Kennen we het land echt? Begrijpen we hoe de Chinezen denken, wat ze willen, hoe het eraan toegaat in de Chinese samenleving én welke invloed dat heeft op ons leven?

 

Weinig openheid van Chinese overheid.

Bovendien blijkt China weinig lessen geleerd te hebben wat betreft transparantie en het delen van informatie over Covid-19 met de rest van de wereld. Ook dat vormt een extra risico.

"Bovendien blijft de Chinese regering zich liever richten op projecten die veel prestige opleveren of belangrijk zijn voor de nationale veiligheid, defensie en het vergroten van internationale invloed. Ze legt minder zwaar de nadruk op gezondheidszorg."

 

Er is snel een vorm van onderdrukking van informatievoorziening rond Covid-19 ontstaan. Dergelijk politiek steekspel is onwenselijk en schadelijk, zeker in een situatie waarin een wereldwijde crisis ontstaat. Marion Koopmans, professor virologie Erasmus MC Nederland

De Chinese regering richt zich liever op projecten die veel prestige opleveren. Garrie Van Pinxteren, China-correspondent NOS.

 

Reacties op de VRT-podcast blijven welkom op het e-mailadres chinavoorbijdemuur@vrt.be

Foto VRTNWS

China - foto VRTNWS

Deel dit artikel