U bent hier

Vierde golf op komst in najaar: "Zal disproportioneel hard toeslaan in Brussel en bij niet-gevaccineerden"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
31.08.2021 - 12.48u
Door: Herman Gezelle

Het Nationaal Crisiscentrum waarschuwt voor een vierde coronagolf in het najaar, als we onze nauwe contacten te sterk gaan uitbreiden.

"Die golf zou disproportioneel hard kunnen toeslaan in Brussel en bij niet-gevaccineerden", zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht op een persbriefing.

De modellen voor het komende najaar zijn berekend per regio en houden rekening met de vaccinatiegraad en het risicogedrag dat mensen vertonen.

Het gaat concreet om het aantal risicocontacten dat mensen onderhouden. Dat zijn contacten die we hebben op minder dan anderhalve meter en zonder mondmasker.

De modellen voorspellen volgens Van Gucht een nieuwe golf in oktober en november. 

"Stel dat ons aantal risicocontacten in september in vergelijking met augustus met 50 procent toeneemt, dan kan het aantal ziekenhuisopnames stijgen met 400 per dag met een piek van meer dan 1.000 patiënten op de afdelingen intensieve zorg", aldus Van Gucht.

Al benadrukt hij dat dit een worstcasescenario is. "Dat zou een forse vierde golf zijn, qua grootteorde tussen de tweede en derde golf in." (VRTNWS) Foto AZ/N.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto