Er is een vierde patiënt, een tachtiger, overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat heeft het Nationaal Crisiscentrum gezegd, met daarbij ook de mededeling dat er nog meer overlijdens zullen volgen. Onze ziekenhuizen tellen op dit moment 97 patiënten, 24 onder hen bevinden zich op intensieve zorgen.

Opstand in gevangenis van Dendermonde: 95 gevangenen eisen bezoek en mondmaskers

In de gevangenis van Dendermonde is een opstand aan de gang. 95 gevangenen willen niet meer binnen na hun wandeling. Ze eisen bezoek en mondmaskers. Door de nieuwe coronamaatregelen van de federale regering is er geen bezoek meer toegelaten in de gevangenissen.

97 patiënten in Belgische ziekenhuizen: 22 op intensieve zorgen

In ons land verblijven al 97 patiënten met het nieuwe coronavirus in een ziekenhuis. 24 onder hen bevinden zich op de dienst intensieve zorgen, 22 worden beademd. De meest ernstige infecties doen zich vooral voor bij oudere personen met een of twee onderliggende aandoeningen.

Er liggen ook enkele jongere mensen -dertigers en veertigers- in het ziekenhuis, maar "dat blijven uitzonderingen", aldus het Crisiscentrum.

De cijfers op een rij: 

  • 133 nieuwe besmettingen in ons land
  • in totaal zijn er al 10.500 stalen getest in België, waarvan er 689 positief bleken
  • 4e patiënt (een tachtiger) is overleden
  • 97 patiënten bevinden zich in het ziekenhuis: 24 patiënten onder hen liggen op intensieve zorgen, 22 krijgen beademingsondersteuning

133 nieuwe gevallen in ons land, 4e patiënt overleden

Er is een vierde persoon, een tachtiger, overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat heeft het Nationaal Crisiscentrum zonet bekendgemaakt. Er zijn ook 133 nieuwe besmettingen in ons land. Dat brengt het totaal aantal bevestigde patiënten op 689.

Zoo gesloten op politiebevel

De Zoo in Antwerpen is zaterdagvoormiddag gesloten op politiebevel. Eerder had de dierentuin aangekondigd dat het park open zou blijven. Volgens de politie strookt dat niet met de maatregelen rond het coronavirus.

Privésaunas kunnen open blijven

Saunavereniging België benadrukt, na contact met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat privésauna's geopend blijven en dat massages en schoonheidsbehandelingen mogen doorgaan.

"Er wordt enkel op afspraak gewerkt, waardoor contact met andere gasten tot een minimum is beperkt. Behandelingsruimtes kunnen slechts door één gast per tijdsblok worden ingenomen", zegt de sectororganisatie wel.

"Ook goed om weten is dat toestellen, deurklinken, toiletten, zetels, vloeren, zwembadranden, enzovoort, na elke saunabeurt volledig gedesinfecteerd worden met door de overheid goedgekeurde middelen", luidt het voorts.

Publieke sauna's sluiten wel de deuren tot en met 3 april.

Oproep voor bloeddonaties is succes

Het Rode Kruis kan pas morgen cijfers geven, maar de oproep om bloed te gaan geven, heeft zeker gehoor gekregen. 

Rusland sluit landgrenzen met Polen en Noorwegen

Rusland sluit zijn landgrenzen met Polen en Noorwegen voor buitenlanders, zo heeft premier Michail Misjoestin bekendgemaakt. Inreizen vanuit die landen is vanaf zondag middernacht verboden voor alle buitenlanders om beroeps-, privé-, studie- of toeristische redenen. Uitgezonderd zijn Wit-Russen, "leden van officiële delegaties" en mensen met een verblijfsvergunning voor Rusland.

Zwangere vrouwen en baby's géén risicogroep

Zwangere vrouwen en kinderen die jonger zijn dan 6 maanden, worden niet beschouwd als risicogroep bij het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit de recentste update van de procedures voor ziekenhuizen en artsen van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor volksgezondheid.

Bij de voorgaande procedures werden zwangere vrouwen en jonge kinderen "veiligheidshalve als risicogroep" vermeld. "Op basis van de evoluerende kennis worden deze momenteel niet meer als risicogroep beschouwd", zegt Sciensano nu.

Alibaba stuurt 2 miljoen mondmaskers naar Europa via Luik

Op de luchthaven van Luik is gisteravond een vliegtuig geland met aan boord bijna 500.000 mondmaskers en ander medisch materiaal zoals testkits. Die zijn door de stichtingen van de Chinese internetgigant Alibaba en zijn oprichter Jack Ma geschonken aan Europa. In totaal zullen 2 miljoen mondmaskers passeren op de Luikse luchthaven. De eerste 500.000 mondmaskers zijn bestemd voor Italië, het land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus in Europa. De volgende dagen volgen nog vluchten.

Apple sluit tijdelijk alle winkels buiten China

Apple sluit alle winkels buiten China tot 27 maart vanwege het nieuwe coronavirus. Dat maakt Tim Cook, de topman van het techbedrijf, bekend. Cook richt zich in een verklaring tot de "Apple-familie". "De wereldwijde verspreiding van Covid-19 heeft gevolgen voor ieder van ons. We zullen al onze winkels buiten Groot-China sluiten tot 27 maart. We zijn vastbesloten om onze klanten een uitzonderlijke service te bieden." Mensen kunnen online wel gewoon terecht voor ondersteuning en service.

Buiten wat spanningen, viel alles goed mee: Brusselse politie ondervond weinig hinder bij sluiting cafés en restaurants

De Brusselse politie heeft weinig problemen gehad met de verplichte sluiting van cafés en restaurants om middernacht. "Op enkele plekken zijn we moeten terugkeren en was er spanning, maar we hebben niemand administratief moeten oppakken", aldus politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

(VRT NWS)