Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viering Kempense platteland tijdens Erfgoeddag 2023: Beestig Goe Geamuseerd

Erfgoeddag Noorderkempen

Op zondag 23 april viert het Kempense platteland Erfgoeddag 2023 met het publieksevenement 'Beestig Goe Geamuseerd'. Op maar liefst 20 locaties in de gemeenten Baarle, Beerse, Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel worden landbouwexpo's en demonstraties gehouden, vinden creatieve en culinaire workshops plaats en is er muziek- en dansanimatie. Een mooie fietsroute verbindt al de locaties.

Tijdens dit publieksevenement staat het thema 'Beestig' centraal en wordt er veel aandacht besteed aan dieren, zoals trekpaarden, kippen en honden.

Het evenement is georganiseerd in het kader van het project 'Goei Gerief', gefinancierd door Leader MAK+. Sinds begin 2021 is er met een ploeg enthousiaste vrijwilligers hard gewerkt aan het inventariseren en documenteren van landbouwgereedschap en -technieken in de genoemde gemeenten. Het doel van het project is om zoveel mogelijk collecties en technieken te digitaliseren en te documenteren. Het publieksevenement op Erfgoeddag 2023 biedt de perfecte gelegenheid om het werk aan het publiek te presenteren.

Op kempenserfgoed.be zijn de reeds geditaliseerde collecties al online ter raadpleging beschikbaar. Ook zijn er online expo’s gemaakt. Bovendien hebben we 2 korte documentaires over landbouwtechnieken ontwikkeld.

Het evenement is ook een gelegenheid om samen te werken met Feel Home EU, waardoor een deel van de activiteiten zal worden gegeven door Oekraïense vluchtelingen. Bezoekers kunnen ook genieten van Oekraïense hapjes en volksmuziek en -dans.

Naast de eerder genoemde activiteiten (die vergezeld worden door lekkere drankjes en hapjes) zijn er ook ambachts- en streekproductenmarkten. Ambachtslui, zoals imkers, wilgenvlechters en molenaars, zullen demonstraties geven.

Behalve allerlei creatieve en culinaire workshops (zoals bijvoorbeeld authentieke tortilla’s, strovlechten of lappenpoppen)  kunnen bezoekers zelfs leren vendelen. Er wordt met allerlei technieken en materialen gewerkt: klei, leder, papier, granen en zaden, deeg, wilg, stro, bloemen en stof. Kortom, het evenement biedt activiteiten voor alle leeftijden en er zijn locaties die extra interessant zijn voor families. Een van de locaties - Hoeve Megusta, heeft zelfs een speeltuin die geschikt is voor kinderen in een rolstoel.

Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid en voorzitter van LEADER Provincie Antwerpen, is blij met het project en zegt: “Vroeger was er in bijna iedere familie wel een landbouwer. Vandaag is dat nog maar zelden het geval. Het gevolg is dat weinigen nog weten wat het betekent om elke dag in de stal en op het land zijn brood te verdienen. Dit project brengt dat verhaal weer onder de mensen.”
 

Datum: 23 april  - 10.00 - 18.00 uur (afhankelijk van de activiteit) - locaties: 20 verschillende locaties in Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel - thema: Beestig

https://erfgoednoorderkempen.be/beestig-goe-geamuseerd/ 

Erfgoeddag Noorderkempen

Deel dit artikel