Vijf kandidaten hebben een uitgebreid dossier ingediend om het nieuwe zwembad op Den Uyt Mol te bouwen en uit te baten. Het gaat nog niet om inhoudelijke voorstellen voor het nieuwe zwembad.

Om de selectie van potentiële partners op een objectieve basis te laten gebeuren, keurde de gemeenteraad eerder dit jaar een uitgebreide selectieleidraad goed. Bij de beoordeling van de kandidaturen laten we ons bijstaan door een gespecialiseerd studiebureau.

Bedoeling is om te komen tot een shortlist van vier mogelijke partners. In een volgende fase krijgen de geselecteerde kandidaten elk de kans om een offerte – en een bijhorend ontwerp voor het nieuwe zwembad – uit te werken en in te dienen.

Uit deze voorstellen wordt vervolgens het beste dossier geselecteerd. Deze partner krijgt de opdracht toegewezen om het zwembad te financieren, te bouwen en uit te baten. Het nieuwe overdekt zwembad zal volgens de vooropgestelde planning de deuren openen in het najaar van 2018.

Kostprijs

In het beleidsplan van het gemeentebestuur stond voor dit project een investering van 13 miljoen euro ingeschreven. Dit bedrag omvatte de bouw van het nieuwe zwembad, zeg maar de basisinvestering om de infrastructuur te realiseren.

Aangezien we een private partner zoeken die het overdekt zwembad zal bouwen én uitbaten, is dit aangepast naar een jaarlijkse exploitatiekost.

Het gemeentebestuur betaalt na de realisatie de komende dertig jaar een vast bedrag per jaar dat zowel de bouw, het onderhoud als de exploitatie dekt. Jaarlijks gaat het om 1,3 miljoen euro. Hierin zitten alle kosten vervat, waaronder naast de bouw ook de kosten voor personeel, energie, onderhoud,....

In totaal kom je dan uit op een totaalbedrag van 39 miljoen euro voor 30 jaar zwemplezier.