Er is opnieuw een dode gevallen aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal vastgestelde besmettingen bereikt in het totaal voor het eerst de kaap van 1.000. Dat meldt interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. Er wordt 1 miljard euro in de noodbegroting voorzien voor coronamaatregelen. De huidige regering-Wilmès wordt na politiek akkoord gisterenavond een volwaardige regering met een beperkt programma: ze moet de coronacrisis bestrijden.

Vijfde dode, alles samen ruim 1.000 vastgestelde besmettingen

Er is opnieuw iemand overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het gaat om een man van 88 jaar oud. Het totale dodental in ons land staat daarmee op 5. Ook het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen is opnieuw toegenomen. Er zijn 172 nieuwe besmettingen, de teller staat daarmee op 1.058. Voor het eerst boven de 1.000.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen getest wordt. De impact van de genomen maatregelen wordt pas later deze week verwacht. Het was trouwens de laatste dagelijkse persconferentie met pers fysiek aanwezig. Vanaf morgen verloopt de persconferentie via livestream om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Landen in de Golf sluiten zich af

Ook meerdere landen in de Golf nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Libanon heeft een nationale noodtoestand afgekondigd. Vanaf woensdag gaan alle grenzen dicht, net als de luchthaven in de hoofdstad Beiroet, de enige luchthaven van het land, en de havens aan de Middellandse Zee. De maatregelen duurt zeker tot 21 maart. Woensdag sluiten ook alle openbare en private instellingen de deuren. Alleen ziekenhuizen, apotheken en bakkerijen mogen openblijven. Inwoners wordt aangemaand om binnen te blijven. In Libanon zijn er nu 99 besmettingen en 3 sterfgevallen.

Ook Koeweit, Qatar en Saudi-Arabië houden hun grenzen de komende 14 dagen gesloten. Restaurants en zaken waar je terechtkan voor ontspanning, moeten de deuren sluiten. Bahrein verscherpt de controle op binnenkomende reizigers en vraagt dat iedereen zichzelf 14 dagen in quarantaine houdt.

De Verenigde Arabische Emiraten reiken vanaf woensdag geen visa meer uit. De luchthavens van Dubai, Abu Dhabi en Doha worden vooralsnog niet gesloten.

Natuurpunt gelast alle activiteiten af tot 19 april

Vanwege de coronacrisis gelast Natuurpunt alle cursussen, lezingen en andere activiteiten tot 19 april af. Ook het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec in Hoeilaart en Natuurpunt Museum in Turhout blijven zolang toe. De bezoekerscentra blijven tot minstens 3 april gesloten. De natuurgebieden blijven uiteraard open voor gezonde wandelingen of fietstochten.

Premier Wilmès ontvangen door de koning

Zoals verwacht heeft de koning premier Sophie Wilmès (MR) ontvangen op het paleis. Vermoedelijk wordt zij nu aangeduid tot formateur.

Morgen topoverleg Europese staatshoofden en regeringsleiders (via videoconferentie)

Charles Michel (MR), de voorzitter van de Europese Raad, gaat morgen via een videoconferentie overleggen met de Europese staatshoofden en regeringsleiders . Het overleg zal vooral gaan om de verdere verspreiding van het virus te beperken, onderzoek te stimuleren en de economische gevolgen op te vangen.

Scholengroep Antwerpen: "Bijna geen leerlingen in secundair, maximaal 30 leerlingen in lagere scholen"

Voorlopig lukt het ons om de opvang in onze scholen te garanderen, zegt Daniëlle Van Ast, algemeen directeur van GO Scholengroep Antwerpen, die zo'n 50 scholen en 16.000 leerlingen vertegenwoordigt. "In onze secundaire scholen zien we eigenlijk zo goed als geen leerlingen. Goed nieuws, want de leerkrachten kunnen zich dan focussen om het aansturen via afstandsonderwijs. In onze basisscholen is een iets anders beeld. Het hoogste aantal leerlingen dat we doorkrijgen dat daar op school is, is 30."

Van Ast waarschuwt wel dat het daar dikwijls gaat om scholen waar niet altijd veel personeel is, "waar nu bijvoorbeeld 2 juffen voor 30 kinderen zijn. Als die 2 problemen krijgen waardoor zij in quarantaine moeten, is het moeilijk om de opvang te blijven garanderen."

"We horen ook veel van ouders die zeggen dat het hen nu, op dit moment, lukt op opvang te organiseren, maar dat het misschien niet mogelijk zal blijven om thuis te blijven. Elke week vragen wij dus een stand van zaken op. Het is koffiedik kijken. Voor de eerstkomende dagen zal het wel lukken, maar hoe het verder zal verlopen, kunnen wij niet voorspellen."

Bijna 40 procent vluchten geschrapt op Brussels Airport

De daling van het aantal vluchten op Brussels Airport zet zich zoals verwacht door. Van een vijfde tot een kwart geschrapte vluchten vorige week, is de toestand geëvolueerd naar bijna 40 procent geannuleerde vluchten vandaag. In aantal passagiers is de daling nog groter, omdat de bezetting van de vliegtuigen lager ligt dan normaal.

Concreet zijn vandaag 215 vluchten gecanceld van de 570 vluchten die er normaal zouden plaatsvinden. Naar landen als Polen, Marokko, Tsjechië, Egypte, Bulgarije en Turkije is het verkeer helemaal of zo goed als volledig stilgevallen, aldus Nathalie Pierard van Brussels Airport.

De luchthavenuitbater heeft maatregelen genomen om kosten te besparen. Zo zijn de aanwervingen voorlopig bevroren. Tijdelijke werkloosheid wordt overwogen.

1 miljard euro in noodbegroting voor coronamaatregelen

De wet op de voorlopige twaalfden zal een provisie van 1 miljard euro voorzien in de strijd tegen de coronacrisis. Dat melden minister van Begroting David Clarinval (MR) en Kamerlid Kristof Calvo (Groen), na overleg tussen de regering en de fracties in de Kamer. De wettekst wordt vanmiddag besproken en gestemd in de bevoegde commissie en later deze week ook in de plenaire Kamer.

Kledingketen JBC sluit alle winkels

Kledingketen JBC sluit vanwege het coronavirus vanaf vanmiddag 13 uur alle vestigingen. Dit om de gezondheid van personeel en van klanten te vrijwaren, meldt de keten. Kledingzaken mogen normaal gezien wel open zijn op weekdagen. Maar JBC vindt dat de gezondheid primeert en sluit dus alle 125 winkels.

Driehonderdtal Belgen vast op cruiseschip in Caraïben

In de Caraïben zit een driehonderdtal Belgen vast op een cruiseschip. Dat bevestigt de woordvoerder van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Karl Lagatie aan persagentschap Belga. Volgens lokale media testten twee mensen aan boord van het schip positief op Covid-19.

Het gaat om het schip Costa Favolosa. Volgens lokale media lag het sinds donderdag voor anker in de baai van Fort-de-France, de hoofdstad van het Franse overzeese gebied Martinique. Het gezondheidsagentschap van het eiland meldde zaterdag dat twee mensen aan boord positief testten op Covid-19. Ze werden van boord gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis.

Ondertussen voer het cruiseschip verder naar Guadeloupe, waar het uiteindelijk afgelopen nacht Belgische tijd mocht aanmeren in Pointe-à-Pitre. Volgens lokale media mochten enkel Guadeloupers of mensen met familie op het eiland aan land gaan, maar ze moeten wel in quarantaine blijven.

De anderen moeten voorlopig aan boord blijven. In de loop van vandaag zouden ze vanop Guadeloupe met het vliegtuig worden overgebracht naar hun thuislanden. Zo ook de ruim driehonderd Belgen, bevestigt Lagatie.

Taxisector voelt impact, "omzet met 50 procent gedaald"

De taxisector voelt "heel sterk" de impact van het coronavirus. Dat zegt de voorzitter van de Belgische Federatie van Taxi's (Febet). De omzet is "met 50 procent gedaald". In Brussel zijn er bijvoorbeeld "helemaal geen ritten". Buiten enkele mensen die naar supermarkten gaan, worden er amper ritten gedaan.

"We proberen te zien hoe we mensen kunnen aanmoedigen om de taxi te nemen in plaats van het openbaar vervoer", zegt voorzitter Sam Bouchal. Een oplossing zou kunnen zijn om een prijsbeleid af te spreken. Er werden al een reeks veiligheidsmaatregelen aan taxichauffeurs opgelegd: portiers voor hun klanten openen, een ontsmettingsgel hebben en taxi's tussen de ritten ontsmetten.

Febet komt morgen samen om te bepalen of er economische werkloosheidsprocedures worden gestart met het sociaal secretariaat.

TUI Belgium annuleert alle reizen tot minstens eind maart

Reisorganisator TUI Belgium annuleert nu alle reizen - ook citytrips, ski- en autovakanties - tot minstens eind maart. Dat staat op de website van de reisorganisator. Zaterdag al had TUI laten weten dat alle pakketreizen geannuleerd werden na de aankondiging van Buitenlandse Zaken dat het alle reizen naar het buitenland afraadt. Nu worden ook de auto-, dichtbijvakanties en citytrips geannuleerd met vertrek tot en met 31 maart, en alle skivakanties tot en met 19 april.

De link van de TUI FAQ pagina is: https://www.tui.be/nl/coronavirus

Luchtvaartmaatschappijen schrappen fors in hun aanbod

Door de vele reisbeperkingen en de snel dalende ticketverkoop schrappen veel luchtvaartmaatschappijen in hun aanbod en houden ze toestellen aan de grond.

Zo gaat luchtvaartgroep Air France-KLM het aanbod de komende twee maanden met "70 à 90 procent" inperken. IAG - het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus - zegt het aanbod in april en mei met 75 procent in te krimpen.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, zei vrijdag dat tot 70 procent van het normale vluchtschema geschrapt kan worden de komende weken.

De Finse maatschappij Finnair kondigde maandag aan vanaf 1 april 90 procent van het aanbod te schrappen. Ze zal nog maar op een twintigtal bestemmingen vliegen, waaronder Brussel en Amsterdam.

Vlaamse hogescholen bezorgen richtlijnen aan studenten in het buitenland

De Vlaamse hogescholen bezorgen Vlaamse studenten die momenteel in het buitenland verblijven een aantal richtlijnen over wat hen te doen staat in afwachting van hun terugkeer. Dat meldt de Vlhora, de Vlaamse Hogescholenraad. De hogescholen werken samen met Buitenlandse Zaken en de ambassades en volgen minstens de richtlijnen van de overheid en het advies van Buitenlandse Zaken.

Geen enkele student krijgt nog de toestemming van de hogescholen om nog naar het buitenland te vertrekken. Van de studenten die nu in buitenland studeren of stage lopen, werd een lijst samengesteld en overgemaakt aan Buitenlandse Zaken. Daarnaast werd aan de studenten ook gevraagd om zeker de stagebegeleider of hun contact op het 'International Office' van de respectievelijke hogeschool steeds op de hoogte te houden.

Aan al deze studenten werd ook via e-mail gevraagd zich te registreren op www.travelorsonline.diplomatie.be of contact op te nemen met de Belgische ambassade of het consulaat in het land waar ze verblijven. Zo kan de nodige bijstand hen bereiken en kan Buitenlandse Zaken repatriëring organiseren, als dit echt nodig wordt.

Niemand kan garanderen dat studenten thuis geraken vanuit alle landen. Wat nu een mogelijke transit is, is dat over enkele uren misschien niet meer. Vanuit het gezondheidsperspectief is een overvolle luchthaven nu echt te mijden, zeker nu de kans groter wordt dat de student in transit komt vast te zitten. Op kot blijven is dan de betere optie.

Studenten in het buitenland wordt ook gevraagd om de lokale richtlijnen van het land waar ze verblijven in verband met het coronavirus op te volgen. De 'International Offices' van de Vlaamse hogescholen blijven permanent in direct contact met alle studenten in het buitenland om hen zoveel als mogelijk te helpen.

(VRT NWS) (Foto: Moldex)